Slovenija
4923 ogledov

Še en napad na uporabnike slovenskih bank

spletna prevara NLB Žurnal24
Previdno, če ste prejeli takšno sporočilo. V nekaj dneh je to že drugi primer goljufije.

Po tem ko so neznanci napadli uporabnike Gorenjske banke, so našli novo tarčo. Na več naslovov komitentov banke NLB je bilo posredovano sporočilo, s katerim so želeli dobiti podatke o dostopu do elektronske banke. 

Sporočilo v slovaškem jeziku poziva k temu, da prejemnik klikne na povezavo, vpiše svoje uporabniško ime in enkratno geslo (OTP), kar ga pripelje na lažno spletno stran NLB. 

Kot so v odzivu za STA zapisali v NLB, banka nikoli ne zahteva posredovanja identifikacijskih elementov po elektronski pošti, saj je vnos uporabniškega imena in/ali gesla obvezen izključno pri prijavi v spletno banko.

Zato naj uporabniki takšna sporočila nemudoma izbrišejo in banko obvestijo na telefonsko številko 01 477 20 60 ali 01 477 20 00 oziroma s sporočilom na info@nlb.si.

Pozor Slovenija Pozor: Lažna e-sporočila, z namenom kraje podatkov bančne kartice
Slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je že v petek opozoril na nov primer lažnih elektronskih sporočil, katerih cilj je od uporabnika pridobiti podatke o njegovi kreditni kartici. S sporočili so poskusili prejemnike pretentati, da jih je poslala Gorenjska banka. Besedilo v elektronskem sporočilu pa je bilo strojno prevedeno v slovenščino.

Pri phishingu oziroma t. i. ribarjenju gre za prevare, v katerih napadalci postavijo zelo prepričljive lažne kopije spletnih storitev in nato na različne načine nanje preusmerijo žrtve s ciljem kraje njihovih gesel.

Lažna sporočila lahko posredujete na SI-CERT na elektronski naslov cert@cert.si, nato pa jih čim prej izbrišite.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 17:19 05.februar 2019.

    Napad na slovenske varčevalce NLB je bila SLO kasta oligarhov.......brez imen in nekaznovani . Zanimivo ostaja ,da SDS ni ustanovila komisije za ugotavljanje ?

  • kapibara1 11:13 05.februar 2019.

    Kaj, a so še fizične osebe na tej banki ??