Slovenija
45 ogledov

Še en ne za HE Brežice

Damjana Frece, Krešimir Kvaternik, Niko Galeša, Silvo Smonkar in Franc Zupan so Žurnal24 main
Osnutek DPN. Številne pripombe občine je pripravljalec upošteval le delno.

 "Občina ne more dati pozitivnega mnenja k osnutku državnega prostorskega načrta (DPN) za Hidroelektrarno (HE) Brežice," so včeraj popoldne sklenili svetniki Občine Krško.

Pomanjkljivo
O namakanju v DPN. Zahteva po dostopanju do vode za potrebe namakanja z možnostjo namestitve agregatov in urejenih črpališč za namakalni sistem za podjetja Evrosad in druge potencialne pridelovalce zelenjave je v DPN upoštevana, ni pa to vrisano v grafičnih prilogah.

Pri tem so vzeli v obzir, kako je pripravljalec dokumentov upošteval njihove smernice, pripombe na razgrnjen DPN ter druge pripombe. "Pozitivnega mnenja ne moremo dati tudi zato, ker so postopki zdaj drugačni in se na koncu za mnenje občine nič več ne sprašuje," je razložila Simona Lubšina, vodja oddelka za urejanje prostora in varstva okolja na občini.

Ni upoštevano v celoti
"Številne pripombe je pripravljalec upošteval le delno," v obširnem gradivu pojasnjuje občina.

Občina med drugim zahteva izdelavo študije o zagotavljanju pitne vode ter iskanju dodatnih virov, iz katerih bi se napajalo mesto Krško z okolico, če bi se onesnažila podtalnica.

Nedorečena je tudi trasa krške kanalizacije, saj niso upoštevani ažurirani podatki. Tudi vplivi gradnje HE Brežice na krško pokopališče in možnost njegove širitve v osnutku DPN niso dodelani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.