Slovenija
12786 ogledov

Še en poslanec ravnal nezakonito, želijo ga brcniti iz parlamenta

Ferenc Horvath
1/3
Državni zbor
Poslanec madžarske narodne skupnosti Horvath je namreč deset mesecev po nastopu poslanske funkcije še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti.

Potem ko Ivan Hršak na dnevni red četrtkove seje mandatno-volilne komisije DZ kot njen predsednik ni uvrstil seznanitve s prenehanjem funkcije poslancu Ferencu Horvathu, bodo predlog za širitev dnevnega reda v skladu z napovedmi predlagali v Levici. Poslanec Matej T. Vatovec upa, da bo MVK obsodila "protizakonito ravnanje poslanca".

Poslanec madžarske narodne skupnosti Horvath je namreč deset mesecev po nastopu poslanske funkcije še vedno predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Ti dve funkciji pa sta nezdružljivi, je ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), ki zato Horvathu očita kršitev določil zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, po katerem poklicni funkcionar ne sme biti zakoniti zastopnik osebe javnega prava.

KPK je sicer Horvatha pozvala, naj se v 15 dneh po prejemu njenega opozorila odreče funkciji oz. opravljanju dejavnosti zastopanja Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Kot danes poroča časnik Delo, se ta rok poslancu Horvathu izteče v ponedeljek.

slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vendar pa je KPK vzela pod drobnogled tudi Horvathovo donedavno mesto direktorja podjetja Minta, katerega lastnica je pomurska madžarska skupnost. Iz ugotovitev KPK izhaja, da je bilo do aprilskega prenehanja vodenja Minte tudi to v nasprotju z določili zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Prav na to se bodo v zahtevi za širitev dnevnega reda sklicevali v Levici. Kot je danes dejal Vatovec, je namreč bistveno bolj problematična Horvathova vloga v gospodarski družbi Minta. "Gre za koncentracijo moči in tudi različnih predstavniških funkcij v eni sami osebi, kar je sporno že samo po sebi," je še povedal Vatovec.

Po besedah Vatovca je nedopustno, da predsednik mandatno-volilne komisije (MVK) Ivan Hršak na to ne reagira in da se je pravzaprav v molk zavila celotna politika. Izrazil je upanje, da bo na četrtkovi seji dovolj politične volje, da se razširitev izglasuje. Ne gre namreč le za spoštovanje predpisov, pač pa tudi za zaščito integritete državnega zbora, je pojasnil.

Poslanci na današnji izredni seji o določitvi datuma za razpis in izvedbo refere | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V drugih poslanskih vrstah bolj ali manj še ne razkrivajo, ali bodo širitev dnevnega reda podprli, tako da je za zdaj razplet četrtkove seje MVK negotov. V DeSUS so za STA pojasnili, da predsednik komisije Hršak sam te točke ne namerava uvrstiti na dnevni red, če bi bila širitev izglasovana, pa se bo ravnal po predpisanih postopkih. Za več pojasnil naj bi bil Hršak na voljo po četrtkovi seji.

Kot so pojasnili v LMŠ, pa še pred sejo pričakujejo mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in bodo o predlogu za širitev odločali na tej podlagi. Podobno bodo ravnali v SMC. V SDS predloga širitve pred vsebinsko obrazložitvijo niso komentirali, v SD pa širitvi dnevnega reda naj ne bi bili naklonjeni.

Bolj ostri so do ravnanja poslanca v NSi, kjer so naklonjeni seznanitvi DZ s prenehanjem Horvathovega poslanskega mandata. V SAB pa so za STA pojasnili le, da se bodo o tem vprašanju še usklajevali, odgovor pa lahko podali v četrtek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Elizabeth_William 12:10 16.maj 2019.

    Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži ...prikaži več temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ http://www.WebJob98.Com

  • leonardo 08:00 16.maj 2019.

    Gledam,gledam slike naših poslancev in nikakor mi ne gre v račun, da Violeta tako izrazito izstopa iz kolektiva. Pa zakaj se niti enkrat samkrat ne more držati normalno in dela grimase, ki so še za gledališče pretirane. Mnogo bolj resno ...prikaži več bi jo jemal in bolj resno bi jemal LEVICO. Sicer pa, ne vem zakaj nekim kvazi politikom in ljudem na položajih ni nikoli dovolj? Kako en človek, ki resno jemlje svojo službo, dela na toliko koncih? Zato pa je tako kot je!

  • Avatar Iliazarra
    Iliazarra 01:21 16.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top