Slovenija
26 ogledov

Izredni interni nadzor naj bi bil zaključen že jutri

Evtanazija je v mnogih državah izjemno sporno vprašanje, ob katerem se krešejo e Žurnal24 main
Preiskovalci, ki raziskujejo sum evtanazije pri 83-letnem nevrološkem bolniku so v ljubljanskem UKC naleteli še na en sum evtanazije.

Kaže, da 83-letni nevrološki bolnik ni bil edini na nevrološki kliniki, za katerega sumijo, da mu je zdravnik z evtanazijo skrajšal življenje. Preiskovalci zdaj preiskujejo vsaj še enega bolnika, ki naj bi ga isti zdravnik na podoben način evtanaziral že januarja lani.

Namesto mešanice kalija in morfija naj bi zdravnik takrat injiciral neko drugo podobno snov.

"Izredni strokovni nadzor bo zaključen jutri, najkasneje pa v ponedeljek," je povedal strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker.

Za predsednika komisije, ki izvaja notranji nadzor, so imenovali predstojnika Inštituta za sodno medicino Jožeta Balažica, torej strokovnjaka, ki ni zaposlen na UKC Ljubljana.

"Če bo poročilo pozitivno, to se pravi, da obstaja močan sum, da se je res dogodilo kaj protizakonitega, potem je to za nas kot klinični center, kot delodajalce dovolj, da bomo lahko ukrepali," pravi Hojker.

Obdukcije ni bilo

Ali je bila pri drugem pacienti opravljena obdukcija, še ni znano, direktor nevrološke klinike UKC Ljubljana David B. Vodušek pa je potrdil, da pri prvem bolniku obdukcija ni bila opravljena. Kakšni so razlogi za to, bo pokazal interni nadzor. Kot pojasnjuje Vodušek, obdukcijo načeloma opravijo pri vseh bolnikih, ki umrejo v bolnici. Svojci lahko obdukcijo zavrnejo, vendar jo ob sumu nepravilnosti kljub temu izvedejo. 

Če bodo dokazali, da je zdravnik res opravil nedovoljeno evtanazijo, potem "ne more ostati na UKC Ljubljana". A glede na to, da lahko sodni postopki trajajo tudi nekaj let, bo po Hojkarjevih besedah "UKC reagiral na podlagi izsledkov internega nadzora".

 

Komentarjev 2
  • Janez_53 09:14 09.januar 2015.

    Saj ni treba klestiti neumnosti, če nimaš pojma! Lajšanje bolečin in evtanazija sta dve popolnoma različni stvari, ki ju ti očitno ne razlikuješ. Mogoče boš kdaj imel priložnost doživljati neznosne bolečine, pa me prav zanima, za katero varianto se boš ...prikaži več odločil. O "zavajanju nevednega naroda" pa rajši ne bi...

  • Avatar čavez
    čavez 14:11 08.januar 2015.

    Dajte se delat fine evtanazije pri nas potekajo še iz časov juge, morfij na 4 ure ja morda kaj drugega kot evtanazija, zavajate nevedni narod.