Slovenija
157 ogledov

Še ena odlična ponudba, dober čas za menjavo

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
V podjetju Elektro Celje energija so izpolnili obljubo in ponudili nižje cene od tistih, ki jih je z akcijo Zamenjaj in prihrani dosegla Zveza potrošnikov Slovenije.

Elektro Celje energija akcijsko ponudbo ponuja v paketu Prihrani več, ki je brez vezave in brez dodatnih stroškov. Zdaj skoraj enake in zelo nizke cene ponujajo že štirje ponudniki.

Na začetku pišemo o ponudbi za vse, ki imajo enotarifno merjenje, v nadaljevanju pa primerjamo ponudbe za dvotarifno merjenje. 

Cene enotne tarife ZPS, Elektra Celje energije in Elektra Gorenjska prodaja se tako razlikujejo po stotisočinko evra ali za tisočinko centa, Petrol pa je v akciji za nove odjemalce štiri desettisočinke evra cenejši. Pri računu okrog 22 evrov to pomeni osem centov na mesec. 

Ob tem je treba poudariti, da Praznični paket 2015 Elektra Gorenjska prodaje, ki je med najugodnejšimi, zahteva enoletno vezavo, v primeru predčasne prekinitve pa je kazen zelo visoka. Vezavo za eno leto je v pogodbo skril tudi Petrol, so nas opozorili pri portalu varcuj24.si. Odhod je sicer brezplačen, morate pa v tem primeru plačati vse račune, ki bi še prišli do izteka leta od podpisa pogodbe. 

Za vse uporabnike, ki so pripravljeni prejemati le e-račun in plačevati prek direktne bremenitve, je zelo zanimiv paket e-Ena podjetja E3. Ta je sicer nekoliko dražji kot drugi, ampak ponuja 30 evrov dobroimetja. Če na konkretnem primeru iz grafa to preračunamo na 12 mesecev, bi se mesečni strošek za elektriko znižal na 20,34 evrov, kar je za dober evro na mesec ugodnejše od najugodnejše Petrolove ponudbe za nove odjemalce. 

Gen I sicer novim odjemalcem prvi mesec ponuja elektriko zastonj (ne pa omrežnin in prispevkov). V primeru iz grafa bi se mesečni strošek s 23 znižal na dobrih 22 evrov, kar je pol evra nad najnižjo ceno. 

Naš nasvet za vse, ki imate enotarifno merjenje

1. Če ne boste ničesar naredili, ne boste nič prihranili. Če ne boste zamenjali ponudnika ali izbrali ugodnejšega paketa pri obstoječem, boste še naprej plačevali dražjo elektriko. 

2. Najugodnejše izbire je Petrol (le za nove naročnike), toda razmislite, ali ste se pripravljeni za majhno razliko v ceni vezati za eno leto. Minimalno dražja sta ZPS, in paket Elektro Celje energija Prihrani več. Razlika med njimi je minimalna. Če ste pripravljeni na e-račun in trajnik, preverite, ali se vam splača paket e-Ena. 

3. Ker so na voljo paketi brez vezave za enako ceno, smisla za izbiro Prazničnega paketa 2015 ne vidimo, razen če želi odjemalec ostati zvest Elektru Gorenjska prodaja. 

 

Pri dvotarifnem merjenju zgodba malenkost drugačna




Pri dvotarifnem merjenju je najcenejši paket Prihrani več Elektro Celje energija, a mu je Gen I v akciji ZPS takoj za petami, tako da pri 40 evrih računa ni niti centa razlike, pri 80 evrih (glej graf spodaj) pa en cent razlike. 

Zelo poravnan je še Praznični paket 2015 Elektro Gorenjska prodaje, a je potrebna enoletna vezava, v primeru predčasne prekinitve pa je kazen visoka. Petrol je pri 40 evrih računa okrog 50 centov namesec dražji, pri 80 evrih pa evro več, poleg tega pa je v pogodbi vezava za eno leto. 

Naš nasvet za vse, ki imate dvotarifno merjenje

1. Najugodnejša sta paket Prihrani več Elektra Celje energije in Gen I v akciji Zamenjaj in prihrani ZPS, razlike med njima skoraj ni. 

2. Ker so na voljo paketi brez vezave za enako ceno, smisla za izbiro Prazničnega paketa 2015 ne vidimo, razen če želi odjemalec ostati zvest Elektru Gorenjska prodaja.

 

Primerjavo smo pripravili tako, da smo izbrali smo najcenejše pakete, ki jih ponudijo spletni kalkulatorji ponudnikov, če je bilo mogoče, smo izbrali ponudbo za nove naročnike. 

Pri ponudnikih preverite še, ali omogočajo dodatne popuste, pogosti nudijo popust za plačilo s trajnikom, e-račun, praviloma je mogoče ugodnejšo ponudbo dobiti, če imate toplotno črpalko. Pri Petrolu popust, ki ga prinašajo točke zvestobe, velja le za obstoječe uporabnike, ne pa za nove odjemalce, ki jim ponujajo le akcijsko ceno. 

Komentarjev 8
  • degu 22:25 17.december 2014.

    Pri nas je prihranek na letni ravni med ECE in GEN-I velik, zato smo se odločili za menjavo dobavitelja. Glede znižanja cen pri ECE po "bitki" pa takole: dosegli so ravno kontra učinek, kot pa so pričakovali. Po bitki je ...prikaži več lepo biti general, če pa na ZPS-ju ne bi pripravili skupinskega nakupa, bi še vedno plačevali veliko več, preveč.

  • modrival 14:47 17.december 2014.

    Ne bluzi neumnosti.

  • modrival 14:47 17.december 2014.

    Res ne moreš verjet, že cel mesec pumpajo za nekaj centov ali evro razlike. Da pa bi izpostavili čemu resnično te trošarine in ostale okoljske kraje, to pa ne.