Slovenija
20 ogledov

Še ena razsodba proti Sloveniji

Na jeseniškem sodišču pravijo, da dobivajo vse več predlogov za rubež nepremični Žurnal24 main
Stojan Maksimovič je kar pet let čakal na odškodnino zaradi poškodbe. Zdaj mu je pritrdilo tudi evropsko sodišče: kršena je bila pravica do sojenja v razumnem roku.

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes razsodilo v primeru proti Sloveniji zaradi sodnih zaostankov in tožniku priznalo 4000 evrov odškodnine in 275 evrov sodnih stroškov. Sodišče v Strasbourgu je ugotovilo, da je Slovenija s predolgimi sodnimi postopki kršila 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku. Kršen je bil tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih.

Pet let čakal na razsodbo

Tako so razsodili v primeru Stojana Maksimoviča, ki je tožbo proti Sloveniji vložil julija 2005. Maksimovič se je julija 2001 poškodoval v prometni nesreči, na sodišču pa od Zavarovalnice Maribor ni dobil odškodnine za poškodbe.

V civilni tožbi je od zavarovalnice zahteval izplačilo, ker je bil motorist, ki je povzročil nesrečo, zavarovan pri tej zavarovalnici. Po več kot petih letih so postopek na Okrožnem sodišču v Kranju zaključili, ker je dosegel izvensodno poravnavo.

Slovenija mora zdaj omenjeno denarno odškodnino in sodne stroške z obrestmi plačati v treh mesecih po pravnomočnosti razsodbe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.