Slovenija
12805 ogledov

Še ena zaušnica Golobu, spet so ga prehiteli po desni

Robert Golob
1/2
Profimedia
V opozicijski NSi, kjer so ogorčeni nad vladnimi predlogi davčnih sprememb in v njih po besedah poslanca Jerneja Vrtovca vidijo razredni boj proti srednjemu razredu, so prehiteli vlado in v parlamentarni postopek vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini. Z njim bi zvišali zneske posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane.

"Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim," je na novinarski konferenci dejal Vrtovec.

Po njegovih besedah vlada s predlaganimi spremembami, s katerimi odpravlja določene davčne razbremenitve, ki jih je letos potrdila prejšnja parlamentarna večina, uvaja nekatere nove olajšave za mlade in tiste z nižjimi dohodki ter posega v sistem samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov, kaznuje najbolj produktiven sloj.

Slovenska podjetja po Vrtovčevih besedah potrebujejo stabilno poslovno okolje, na katerega se lahko zanesejo. To toliko bolj, tako poslanec, velja zdaj, ko Slovenijo in Evropo čaka izredno težko obdobje. "Vlada pa v tem času spreminja ureditev dohodnine. In to na slabše," je prepričan Vrtovec.

Dohodnina | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V NSi so vlado, ki je svoje predloge davčnih sprememb na čelu s tistimi pri dohodnini potrdila 26. septembra, prehiteli in v parlamentarni postopek vložili svoj predlog novele zakona o dohodnini. Njegov cilj je povečati razpoložljivi dohodek družin z zvišanjem zneskov posebnih olajšav za vzdrževane družinske člane.

Predlagani novi zneski se v primerjavi z zneski, kot veljajo za davčno leto 2022, povečujejo za 14,9 odstotka, kar je vsota ocenjene inflacije za 2022 in 2023 z napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. Za prvega vzdrževanega otroka in za vsakega drugega vzdrževanega družinskega člana bi se tako olajšava na primer dvignila na 2884 evrov, za vzdrževanega otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo pa na 10.450 evrov.

"Namen teh sprememb pa ni zgolj blaženje posledic inflacije, ampak tudi splošna okrepitev položaja družin v Sloveniji z zvišanjem njihovega razpoložljivega dohodka," je pripomnil Vrtovec. Usklajevanje olajšav je po njegovem mnenju nujno potrebno, če želijo družine preživeti zimo brez večjih težav.

V NSi so sicer v zadnjih dneh vztrajali, da ne gre za nagajanje vladajoči koaliciji pri sprejemanju davčnih sprememb. V četrtek bo DZ na izredni seji opravil prvo obravnavo predloga in predvidoma bo koalicija izglasovala, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Sledila bo obravnava vladnih davčnih predlogov, najpomembnejše med njimi bo DZ obravnaval po nujnem postopku. Tudi v tem primeru ima opozicija sicer možnost, da oteži pot do uveljavitve davčnih sprememb s 1. januarjem 2023, na primer s predlogom za posvetovalni referendum.

 
Komentarjev 25
  • Naklonsky 09:34 06.oktober 2022.

    Kaj pa boks v državnem zboru? O tem pa nič? O političnem teatru v katerem sta boksala poslanca ‘Svobode’ Zavec in predsednica državnega zbora Uršula Klačočar s podporo POP TV za javno samopromocijo in v korist ‘bolnih otrok’? Raje naj ...prikaži več naj organizirajo brezplačno prehrano za vse otroke in uredijo zdravstno! Nesposobna mafija!

  • vanc7 06:35 06.oktober 2022.

    Pa saj se ne izplača več izgubljat besed, kar je nesposobno je neposobno... Še ene stvari, jim ni uspelo speljat brez zapletov. Katastrofa!

  • pepca 19:54 05.oktober 2022.

    Treba je vprašati Goloba kamu je namenil nagrado, kot je pred volitvami obljujbljal - sedaj je o tem vse tiho.