Slovenija
48 ogledov

Še enkrat o tem, kdo je obogatel z obnovo

slovenija 23.08.13.  Nekdanji ekonom nadskofije maribor, cerkev, Mirko Krasovec Gregor Katič
Zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka je sodišče razveljavilo obsodilno sodbo nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije, ki mu bodo zdaj sodili ponovno.

Na celjskem okrožnem sodišču začenjajo ponovno soditi nekdanjemu ekonomu mariborske nadškofije Mirku Krašovcu zaradi domnevnih nepravilnosti pri obnovi dvorca Betnava. Celjsko višje sodišče je namreč lani zaradi absolutnih kršitev kazenskega postopka razveljavilo obsodilno sodbo. Krašovec je bil zaradi napeljevanja h goljufiji sprva obsojen na dve leti zapora.

Krašovec se je na to odločitev prvostopenjskega sodišča pritožil, saj vztraja, da ni storil očitanega kaznivega dejanja. Na prvostopenjsko sodbo, ki je bila izrečena decembra 2013, se je sicer pritožilo tudi tožilstvo.

Senat celjskega okrožnega sodišča je na prvi stopnji ocenil, da je šlo v omenjeni zadevi za pridobitev velike premoženjske koristi za družbo Betnava. Ugotovili so tudi, da so pri projektu podali lažne gradbene situacije z namenom pridobitve državnih in evropskih sredstev za obnovo dvorca Betnava.

Prenova dvorca Betnava se je začela leta 2008, ko je nadškofija stavbno pravico predala podjetju Betnava, ki ga je ustanovilo šest duhovnikov. Vanj so nato s poroštvom takratnega nadškofa Franca Krambergerja vložili več kot dva milijona evrov, ki so jih dobili na banki.

S tem denarjem so nato zaprosili za evropska sredstva, dobili pa so jih 1,7 milijona evrov. Nato se je izkazalo, da je Betnava ministrstvu pošiljala račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena, zato je mariborska nadškofija kasneje ta denar vrnila.

Zaradi zadeve Betnava je v zaporu pristala tudi nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak. Ta je je krivdo priznala, s tožilstvom pa se je pogodila za petletno zaporno kazen.

Komentarjev 3