Slovenija
22 ogledov

Še eno leto ministrska plača

Ministrica zagotavlja, da ministrskega nadomestila ne namerava prejemati celo le Žurnal24 main
Komisija Duši Trobec Bučan odobrila nadomestilo plače, čeprav jo čaka delovno mesto na ministrstvu za pravosodje.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je nekdanji ministrici za lokalno samoupravo Duši Trobec Bučan na njeno zahtevo odobrila nadomestilo plače za ministrsko funkcijo.

Za nadomestilo je nekdanja ministrica zaprosila kljub temu, da je pravosodni minister Aleš Zalar povedal, da jo čaka nekdanje delovno mesto na ministrstvu za pravosodje, vendar je Bučanova sporočila, da se nanj ne vrača. 

"Brez javnega razpisa ne gre"
Za STA je Trobec Bučanova dejala, da se na uradniško delovno mesto na pravosodnem ministrstvu ne more vrniti, ker ministrstvo že ob njenem imenovanju za državno sekretarko v službi vlade za lokalno samoupravo z njo ni želelo skleniti sporazuma, ki bi ji omogočil takšno vrnitev.

"Zaradi navedenega torej ni zakonitih pogojev, da zaprosim za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje brez javnega razpisa. Na ministrstvu za pravosodje bi se namreč lahko zakonito zaposlila le v primeru, da bi bila izbrana kot najprimernejša kandidatka v postopku izvedenega javnega razpisa," navaja.

Takšen sporazum po njenih navedbah predvideva 152. b člen zakona o javnih uslužbencih, ki določa, da se lahko predstojnik in javni uslužbenec sporazumno dogovorita o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, za čas mirovanja pa lahko javni uslužbenec v skladu z dogovorom sklene delovno razmerje z drugim delodajalcem.

Kot pojasnjuje, ne more več opravljati niti dela državne sekretarke v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR), ki ga je opravljala, preden je prevzela ministrstvo, saj ji je ta funkcija prenehala z odstopom prejšnjega ministra Henrika Gjerkeša.

Pravica do nadomestila
Ministri, ki jim je prenehala funkcija, imajo pravico, da se v treh mesecih vrnejo na staro delovno mesto ali na drugo delo, ki ustreza njihovi vrsti in stopnji izobrazbe.

Če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti ustrezne zaposlitve, imajo eno leto pravico do nadomestila v višini plače, ki bi jo prejemali, če bi še opravljali funkcijo.

Nekdanja ministrica za lokalno samoupravo Duša Trobec Bučan je za STA pojasnila, da se na uradniško delovno mesto na pravosodnem ministrstvu ne more vrniti, ker ministrstvo že ob njenem imenovanju za državno sekretarko v službi vlade za lokalno samoupravo z njo ni želelo skleniti sporazuma, ki bi ji omogočil takšno vrnitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.