Slovenija
14 ogledov

Še hitreje nad neplačnike

Vse stroške davčne izvršbe plača dolžnik. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Durs bo ustanovil posebno službo za davčno izvršbo. V teku je prenova davčnega informacijskega sistema, ki pomeni prenovo poslovnih procesov z vidika IT, izvajanja nalog in organizacijsko spremembo.
Davčni organ lahko uvede različne načine davčne izvršbe:
- na dolžnikove denarne prejemke (npr.: plača, pokojnina, nadomestilo plače in drugi prejemki, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja)
- na denarna sredstva pri bankah in hranilnicah,
- na dolžnikove denarne terjatve in
- na premično premoženje dolžnika in vrednostne papirje

S prenovo poslovnih procesov bodo na Davčni upravi Republike Slovenije (Durs) razbremenili dosedanjo izterjavo tako, da bodo ustanovili posebno notranjo organizacijsko enoto, ki se bo ukvarjala s pripravo na davčno izvršbo, ki bo prevzela glavnino administrativnih ovir. "Ustanovitev notranje organizacijske enote pomeni razbremenitev izterjevalcev administriranja in s tem neposrednega povečanja učinkovitosti pri izvajanju ukrepov davčne izvršbe," so sporočili z Dursa.

Hkrati pa bodo s prenovo razbremenili dosedanjo izterjavo. Izboljšali bodo ažurnost postopkov evidentiranja davčnih bremenitev in plačil in s tem identifikacije davčnih dolžnikov ter informacijsko podprli procese davčne izvršbe, ki bodo na podlagi vnaprej postavljenih poslovnih pravil in po vnaprej določenih časovnih mejnikih podpirali ukrepe in aktivnosti davčne izvršbe.

Uvedba sistema za boljše rezultate

"Z uvedbo novega informacijskega sistema bomo olajšali delovne postopke in dosegali še boljše rezultate našega dela, davčnim zavezancem in drugim zunanjim uporabnikom pa omogočili storitve višje kakovosti," pojasnjujejo na Dursu.

Če dolžnik svoje obveznosti ne izpolni niti po prejetem opominu, davčni organ uvede postopek davčne izvršbe z izdajo sklepa o davčni izvršbi.

Raje plačajte prej
Ne glede na vse novosti, ki bodo uvedene, pa na Dursu opozarjajo, da se "zavezanci davčne izvršbe najlažje izognejo, če pravočasno (do roka) poravnajo davčne obveznosti". Če tega ne boste storili, vas bo doletela izvršba, ki pa ne bo prav nič prijetna za vašo denarnico. "V skladu z določbami zakona o davčnem postopku (ZDavP-2) se od davkov, ki jih zavezanec za davek ni plačal v predpisanem roku, plačajo zamudne obresti po 0,0247-odstotni dnevni obrestni meri."

Za sklep o izvršbi na vaše denarne prejemke, na denarna sredstva pri bankah in hranilnicah, na denarne terjatve in na materializirane ali nematerializirane vrednostne papirje boste morali odšteti še 20,86 evra. V primeru, da gre za sklep o izvršbi na premičnine, pa 62,59 evra. To pa še ni vse. Poleg davčnih stroškov boste morali plačati še bančne stroške, ki jih zaračuna banka za sprejem in obdelavo davčnega sklepa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.