Slovenija
168 ogledov

Še Italijani in Avstrijci k nam po bitcoine

bitcoin Saša Despot
V ljubljanskem hotelu Slon so danes odprli prvi dvosmerni bankomat za bitne kovance v jadranski regiji.

Bankomat omogoča tako nakup kot tudi prodajo bitcoinov, z njim pa želijo popularizirati uporabo te internetne valute, je na novinarski konferenci dejal direktor podjetja Grecom Gregor Knafelc.

"Bankomat omogoča prodajo in nakup, pred transakcijo pa se mora vsak izkazati z mobilno telefonsko številko. Uporabnik se nato odloči, kakšen znesek želi kupiti ali prodati," je pojasnil Knafelc. Elektronska denarnica, kamor uporabnik shrani kupljene bitne kovance, ni nujna, saj naprava omogoča tudi izpis denarnice na papirju.

Bankomat za nakup ali prodajo internetne valute zaračunava petodstotno provizijo. V testnem obdobju je prodaja omejena na dve transkaciji na dan oziroma največ 40 evrov.

"Pričakujemo, da bomo omejitve odstranili, ko se bodo zadeve uredile. Tu ne bi smelo biti zadržkov," je dejal Knafelc. V prihodnjem letu naj bi v Sloveniji postavili še dva ali tri naprave.

Po njegovih besedah je po svetu že 70.000 podjetij, ki omogočajo plačilo v bitnih kovancih, pri nas pa je teh okoli 50. "Lahko si kupite pico, verjetno tudi nastanitev v kakšnem hotelu, letalsko karto. Rast penetracije bitnih kovancev je ogromna," je dejal.

Kot je še pojasnil, se podjetje Grecom ukvarja s poslovnim razvojem za podjetja, ki se ukvarjajo z bitnimi kovanci. Prihodnji teden v Ljubljani pripravljajo dvodnevno mednarodno bitcoin konferenco, katere glavni cilj bo poiskati odgovore na izzive, ki jih prinaša bitcoin, pridobiti vpogled v poslovne priložnosti in poslovne modele ter nove tehnologije, ki se pojavljajo v ekosistemu bitcoina.

Komentarjev 1
  • spenjac 20:08 05.september 2014.

    Bitcoin je kolosalna natega. Če je bitkonj resna valuta, zakaj je treba vstopnico za bitcoin konferenco plačati v Evrih?