Slovenija
19 ogledov

"Še je čas, da dokument spremenijo"

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, izredna seja DZ, na kateri so  Anže Petkovšek
Bratuška predstavila program stabilnosti opoziciji in obljubila, da bo upoštevala njihove predloge. Vizjak: Minister bolj prepričljiv od dokumenta.

Potem ko je premierka Alenka Bratušek predlog programa stabilnosti predstavila koaliciji in Ekonomsko-socialnemu svetu, je sedaj z njim seznanila še opozicijske poslance.

"Debata in predstavitev je bila vredu, precej manj napeta kot običajno, vlada bo lahko potrdila, da smo bili v opoziciji zelo konstruktivni in smo dali veliko predlogov, kje in na kakšen način se lahko stvari rešujejo," je povedal Matej Tonin (NSi). Glede posluha za predloge sta po njegovo tako predsednica vlade kot finančni minister Uroš Čufer dejala, da so predlogi opozicije dobri, da jih bodo preučili in po možnosti vključili v paket, ki ga bodo poslali v Bruselj.

Andrej Vizjak (SDS) je po predstavitvi ukrepov dejal, da je bil minister bolj prepričljiv kot vsebina dokumenta, ki so ga predstavili. Zato upa, da bodo dokument pred pošiljanjem v Bruselj še popravili. Meni tudi, da je časa do jutri še dovolj in da verjame, da ministra po sestanku čaka njegova ekipa na financnem ministrstvu, ki že dela na tem.

Vizjaka skrbi rast odhodkov

Vizjaka sicer skrbi skok rasti odhodkov za 11,1 odstotka v primerjavi s preteklim letom. "To gre deloma na račun dokapitalizacije bank, kar na nek način še razumemo, sicer pa je to nevzdržno," je dejal Vizjak. Predlagali bodo, da se vlada bolj usmeri v racionalizacijo poslovanja države, zlasti na delu, ki ne bo dušilo gospodarske aktivnosti, torej na investicijah. Hkrati bodo predlagali, da vlada ponovno premisli o ukrepih na strani davkov. Dvig DDV je po njegovih besedah  lahko tudi "smrtni strel" za že tako obubožano slovensko gospodarstvo.

Po besedah Marka Pogačnika (SDS) so opozorili na negativen vpliv novih davkov na rast gospodarstva. "Prepričani smo, da bo do petka vlada imela še veliko dela, kajti oba dokumenta, bo za potrebe Bruslja treba še močno konkretizirati," je povedal.

Bratušek: Predloge bomo upoštevali

"Absolutno je bil pogovor, ki smo ga opravili, konstruktiven. Jaz bi si želela več takih pogovorov, kot smo jih imeli danes. Tako program stabilnosti kot nacionalni reformni program se še dopolnjujeta, zato konkretno o njem ne želim govoriti, dokler ne bo sprejet na vladi," pa je po sestanku z opozicijo dejala predsednica vlade Alenka Bratušek in dodala, da bo gotovo dosti stvari, ki so bile omenjene, mogoče upoštevati. "Dokumenti se dopolnjujejo skoraj iz ure v uro, na vladi bomo naredili piko, redakcijski popravki, torej sam tekst, pa se bo verjetno popravljal tudi po vladi," je povedala.

Na vprašanje, ali bodo šli v večje reze, ne pa samo davke, je odgovorila: "Zakon o uravnoteženju javnih financ, ki je bil sprejet lani, ima učinke tudi v letu 2013 in 2014. Če pogledamo nove predloge v programu stabilnosti in že sprejeti ukrepi na odhodkovni strani, ki pa učinkujejo, bo razmerje med prihodki in odhodki drugačno - torej ukrepi na eni in drugi strani bodo bistveno bolj uravnoteženi," je zaključila premierka.

 

Komentarjev 8
  • Scott 23:55 09.maj 2013.

    Ne bonsaizmu, plagiatorizmu, ata-pampersizmu, bulmastifizmu in vsem ostalim komunističnim umobolom!

  • dragec 06:33 09.maj 2013.

    KAJ PA OŽIVITEV GOSPODARSTVA, NOVA DELOVNA MESTA, .....SAMO REŽETE, ISTI STE KOT VLADA JJ------GREMO NA VOLITVE!!!!

  • sivka 21:44 08.maj 2013.

    butelj neumni, Bruselj ni nič kriv, če se mi ne obnašamo evropsko. Hvala bogu, da imamo Bruselj, če bi imeli tolarje bi kar malo denarja natisnili, pa ok. Ne oglašaj se več , če nič ne razumeš.