Slovenija
87 ogledov

Še je čas, da preprečite škodo

vrt zima Profimedias
Letošnja zima je do rastlin nekoliko bolj prijazna kot lanska, a je kljub temu nekatere rastline smiselno zaščititi.

Na poljih in vrtovih čez zimo rastejo rastline, ki so prilagojene zimskim razmeram in ki kljub nizkim temperaturam ne bi smele imeti večjih težav ne glede na to, da ponekod ni snežne odeje. "Ozimine (ozimna žita, oljna ogrščica, sejano travinje), ki so posejane v optimalnem roku in dobro ukoreninjene, tudi pri zelo nizkih temperaturah brez snežne odeje ne bodo imele večjih težav, zaradi katerih bi prihajalo do propadanja rastlin. Rastline so se že v decembru počasi prilagajale na padec temperatur, za razliko od lanskega decembra, ko so še cel mesec normalno rasle," pravijo v strokovnih službah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS). 

Na slabšem so pozno posejani posevki žit, kjer so rastline slabše razvite in manj ukoreninjene. Več težav bi lahko bilo tudi pri pozno posejanih posevkih trav ali detelj, saj obstaja možnost, da popolnoma zmrznejo. V tem primeru jih bo spomladi treba spet sejati. Pri temperaturah pod -20 stopinj Celzija lahko pride do poškodb listne mase posevkov oljne ogrščice, kar pa ne poškoduje zasnove cvetnega brsta.

Čim manj hodite po vrtovih

Na KGZS pravijo, da trenutne nizke temperature nimajo izrazitih negativnih vplivov na vrtnine, ker niso prisotna izrazita temperaturna nihanja. "Na sama tla imajo take nizke temperature pozitiven vpliv. Pomembno je, da se po površinah čim manj hodi. Kjer se rastline morebiti še pobirajo, naj se pobirajo s poti. Rastlinjake je treba takrat, ko so zunaj temperature nad 0 stopinj Celzija, dobro prezračiti, še posebej, če piha tudi veter," svetujejo.

topla greda zima | Avtor: Profimedias Profimedias

Do -25 stopinj še prenesejo

Na sadno drevje nizke temperature različno vplivajo. Jablane in hruške prenesejo do -25 stopinj Celzija, medtem ko breskve do -20 stopinj. Prej pozebejo sadne vrste, ki ne sodijo v celinsko podnebje, a so zadnje čase vse bolj prisotne, kot so kaki, aktinidija, figa. Zanje so lahko usodne žetemperature okrog -15 stopinj Celzija. 

Strokovnjaki KGZS priporočajo zaščito mladih dreves, saj starejša bolje prenašajo mraz, in prej omenjenih vrst, ki ne sodijo v celinsko podnebje. Ob tem dodajajo, da je v sodobnih nasadih drevja le-to pred zimskim mrazom fizično nemogoče zaščititi, medtem ko je na vrtovih drugače.

sadovnjak zima | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Kako jih zaščititi

Za zaščito dreves se uporabljajo stebla koruze ali tkanina, ki jo vrtnarji uporabljajo za zaščito posevkov. Tkanino je treba v več slojih oviti okrog debla. Uporabi se lahko tudi druge materiale, ki prepuščajo zrak, nikakor pa ne materialov iz PVC. Opozarjajo tudi na to, da je treba v krajih, kjer so trenutno nizke temperature, prekiniti obrezovanje jablan in hrušk. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.