Slovenija
11811 ogledov

Se je že začelo: Prvi razred zaradi covida že odšel v karanteno

Šolarji Anže Petkovšek
Na Osnovni šoli Stranje pri Kamniku so en razredni oddelek poslali v karanteno, saj je bila učenka tretje triade potrjeno okužena z novim koronavirusom.

Ravnatelj šole Boris Jemec po poročanju portala 24ur starše poziva, naj k pouku pošiljajo samo zdrave otroke, ob najmanjšem sumu bolezni pa naj otroka obdržijo doma v izolaciji, enako pa velja tudi za zaposlene v izobraževalnem sistemu.

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se je danes začelo novo šolsko leto, že tretje v znamenju epidemije covida-19. Pouk v šoli bo potekal po modelu B ob upoštevanju preventivnih ukrepov. Prvič bo šolski prag prestopilo 21.198 prvošolcev. Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali, za učitelje velja pogoj PCT.

Letošnje šolsko leto se je začelo približno tako, kot se je lansko šolsko leto končalo. V šolske klopi bodo sedli vsi učenci, a nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji.

Model B predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine, na primer pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov, vse ob izvajanju higienskih ukrepov.

Učitelji bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (prebolel, cepljen, testiran), stroške testiranj bo kril državni proračun. Dijaki in učenci tretjega triletja pa lahko teste za samotestiranje doma dvignejo v lekarni z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu.

Komentarjev 13
  • bogdan76 07:37 02.september 2021.

    Kaj pravi znanstvenik iz Prebolda Žurej .

  • Stane Adamič 06:06 02.september 2021.

    Zdaj vidite kakšno škodo nam dela RTV, POP TV in levičarske stranke z antipropagando proti cepljenju. Kakšno škodo bodo naredili otrokom. Vsi pa tulijo, da je vlada kriva. Sedaj se točno vidi krivda le teh.

  • Stane Adamič 20:17 01.september 2021.

    Kakšno škodo delajo našim otrokom anticepilci in levičarji z podporo MSM medijev. In to načrtno samo, da bi padla vlada. Za otroke jim ni nič mar. Fajonova brez otrok, kako naj bi z njimi dihala?