Slovenija
10531 ogledov

Začelo, se je, to nas čaka popoldne in ponoči

Arso
Osvežena napoved: še več padavin in bolj burno vreme

"Če je bilo današnje jutro za januar neobičajno toplo – v Beli krajini smo izmerili tudi 15 °C, nas popoldne čaka izrazit prehod hladne fronte. Nastanek genovskega ciklona bo upočasnilo gibanje hladne fronte, kar pa za naše kraje pomeni obilnejše padavine in izrazitejše vremensko dogajanje. Fronta s padavinami bo sever države dosegla že okrog 12. ure, v južni polovici Slovenije bo sprva še toplo in večinoma suho," so vremenoslovci agencije za okolje napisali v objavi na facebooku.

Že zgodaj popoldne bo snežilo v nekaterih alpskih dolinah in v višjih legah severne Slovenije, proti večeru in v večernih urah pa se bo meja sneženja spustila do nižin. Glavnina padavin bo kasneje v zahodni, južni in osrednji Sloveniji.

 | Avtor: Arso Arso

Kot kaže radarska slika padavin ob pol enih, so se padavine na severu države že začele. Radarsko sliko padavin lahko spremljate tukaj. 

"Ker tokrat v višinah zrak ne bo tako hladen, bo predvsem jakost padavin odločala koliko snega bo padlo. Prav tako zaradi toplih tal pričakujemo taljenje snežne odeje. Sneg bo po nižinah precej južen. Ponekod bo pihal tudi severni fen, ki bo sušil padavine. Hkrati bodo nastajale tudi plohe in posamezne nevihte, zato bo količina snega precej neenakomerno razporejena," napovedujejo.

 | Avtor: Arso Arso

Na zgornji sliki je srednja napoved snežnih padavin. 

"Obilno pošiljko novega snega bodo prejele Julijske Alpe, kjer bo zapadlo tudi več kot 50 cm novega snega, v visokogorju zahodnih Julijcev lahko tudi blizu 1 m. Precej snega bo padlo tudi v alpskih dolinah – vsaj 30 cm. Podobno količino pričakujemo tudi v pasu od zahodnega dela Gorenjske, na severnem Primorskem in Notranjskem. Po nižinah bo snega precej manj. Brez snežne odeje bodo najverjetneje ostal severovzhodni del Slovenije, drugod bo večinoma padlo od 5 do 15 cm snega," napovedujejo na agenciji za okolje.

Spodnja slika prikazuje pričakovano maksimalno količino padavin, kot jo kažejo napovedi različnih modelov. 

 | Avtor: Arso Arso

Po sneženju se bo ohladilo, kjer bo zapadlo vsaj 10 cm snega, se bo le ta obdržal, pravijo.

Sunki burje do 120 kilometrov na uro

"Močnejše padavine s kakšno nevihto ob prehodu fronte pričakujemo tudi na Primorskem, kjer bo zvečer zapihala močna burja, ki bo na izpostavljenih delih dosegala hitrosti med 100 in 120 km/h. Burja bo izrazita tudi na obali in v Istri! Burja bo sneg prinesla razmeroma nizko. Pričakujemo, da bo snežilo vsaj do kraškega roba, kakšno snežinko lahko prinese tudi nižje. Ob močni burji in sneženju bodo v višjih legah Primorske in na Notranjskem nastajali snežni zameti. V takih razmerah vemo, da so ceste težko prevozne," opozarjajo vremenoslovci agencije za okolje.

 | Avtor: Arso Arso

V četrtek zjutraj se bo dogajanje umirjalo, burja bo slabela in sneženje bo ponehalo.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 2
  • Lumpi 14:12 05.januar 2022.

    Miho, tudi jaz sanjam o tem. Toliko sem že v letih, da sem to še doživel, a tako še vsaj 100 let ne bo več. Preveč nas je in preveč trošimo, glavna je gospodarska rast tja v nedogled. Od kje? ...prikaži več Zemlja zmore veliko manj, kot jo že obremenjujemo, a ima mehanizme, da bo uredila tudi to. Hudo bo, a dokler se ne zgodi, bomo rinili z isto logiko naprej. Žal.

  • miho 13:30 05.januar 2022.

    Nekaj dežja in nič snega. Kot vedno. Raje imam sneg januarja kot aprila. Aprila bo snežilo. Krivo je človeštvo. Včasih je bil sneg pozimi. Zdaj je sneg spomladi, ko vse cveti. Znanstveniki bodo izdelali sadno drevje odporno na pozebo in sneg spomladi.