Slovenija
5 ogledov

Še kurijo

(Foto: Lafarge) Žurnal24 main
Okna, ki so jih neznanci včeraj poškodovali na stavbi Lafarge Cementa Trbovlje, niso bila poškodovana s strelnim orožjem.

Zaradi razbitih oken na upravni stavbi Lafarge Cementa je ljubljanska policija uvedla predkazenski postopek. Včeraj je v sporočilu za javnost Lafarge zapisal, da naj bi škodo na oknih povzročile krogle, izstreljene iz neznanega orožja, vendar po podatkih policijeni ni šlo za strelno orožje.

Policisti preiskavo nadaljujejo. Pregledali bodo tudi varnostne kamere in opravili pogovore z okoliškimi prebivalci. O zbranih ugotovitvah pa bodo nato obvestili pristojno tožilstvo.

Upravno sodišče je s svojo sodbo postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja (OVD) vrnilo v ponovno odločanje na agencijo za okolje (Arso). Dokler Arso o vlogi za izdajo OVD ne bo odločil, inšpektor za okolje, upoštevajoč zakona o varstvu okolja (ZVO-1), nima podlage za popolno prepoved obratovanja naprave, saj lahko LC še vedno obratuje kot obstoječa naprava do izdaje OVD.

Napad pred predpovedjo
Včeraj je inšpektorica Inšpektorata za okolje in prostor izvedla inšpekcijski pregled v družbi Lafarge Cement v Trbovljah ter izrekla prepoved sežiganja odpadkov, kot so plastika, pnevmatike ...

Na inšpektoratu so nam povedali, da le izvršujejo sodbo upravnega sodišča in čakajo, da bo Arso odločil, ali jim bodo izdali okoljevarstveno dovoljenje ali ne, oziroma bodo v dovoljenju navedeni pogoji, katere odpadke lahko sežigajo in tako dalje.

Po besedah Macerla naj bi v Cementarni še vedno sežigali odpadke. "Inšpektorji so samo prepovedali kuriti odpadke. Oni so verjetno v tem trenutku, po podatkih, ki jih dobimo iz medijev, prešli od kurjenja odpadnih gum in plastike na drug odpadek. Mi v tem trenutku dobivamo manj težkih kovin in benzena, kar se tiče organskih strupov, pa stanje še vedno ostaja nespremenjeno. Včeraj popoldne je meritev na Lafargeevi spletni strani še vedno presegala mejno vrednost."

 Predstavnica za odnose z javnostmi je na to odgovorila: "Inšpektorat RS za okolje in prostor redno nadzira spoštovanje izrečene inšpekcijske odločbe."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.