Slovenija
3 ogledov

Še letos 100 tisoč brezposelnih

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Slovenski trg dela ne sledi znakom okrevanja gospodarstva. Brezposelnost bo naraščala ne samo prihodnje leto, temveč verjetno tudi leta 2011.

Po strmem padcu v začetku leta kažejo ključni konjunkturni kazalniki v zadnjih mesecih vse očitnejše znake stabilizacije, opažajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Vendar pa trg dela ne sledi temu trendu.

Podobna gibanja je opaziti v celotnem območju evra, je povedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Za Slovenijo je napovedal, da bo imela konec tega leta blizu 100 tisoč brezposelnih, v prihodnjih dveh letih pa lahko pričakujemo še dodatno povečanje te številke, čeprav ne tako drastično kot letos, ko se je samo v zadnjih mesecih povečala za več kot 50 odstotkov. Stopnja brezposelnosti se bo v letu 2011 približala 11 odstotkom, je dejal.

Uveljavitev zahteve po zvišanju minimalne plače na 600 evrov bi utegnila število brezposelnih še povečati. "Dokler se ne bo bistveno povečala produktivnost panog, ki zaposlujejo največ ljudi z minimalno plačo, bi vsak poseg v minimalno plačo, še posebej tako drastičen, povzročil dodatne pritiske na povečanje brezposelnosti," je dejal Vasle.

Zadnji znaki sicer kažejo na stabilizacijo aktivnosti v slovenskem gospodarstvu. Industrijska proizvodnja in izvoz sta se v zadnjih mesecih že nekoliko okrepila, opaziti je stagnacijo prihodkov trgovin in v gostinstvu, še naprej pada edino panoga gradbeništva, ugotavljajo na Umarju. Stabilizacijo je opaziti tudi v javnih financah, kjer se je razkorak med javnofinančnimi prihodki in odhodki v drugem četrtletju začel zmanjševati.

V prihodnjem letu lahko pričakujemo nizko gospodarsko rast, ki pa je zelo negotova in jo spremljajo velika tveganja, je dejal Vasle.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.