Slovenija
193 ogledov

Še letos boste lahko pri Telekomu kupili elektriko, kmalu tudi zavarovanje

Telekom Slovenije Saša Despot
"Upamo, da se nam bo do konca letošnjega leta uspelo razširiti na področje prodaje elektrike, a poudarjamo, da telekomunikacije še naprej ostajajo naša glavna dejavnost," so nam sporočili iz Telekoma Slovenije.

"Daleč od tega, da bi se od telekomunikacij želeli oddaljiti. Je pa dejstvo, da imamo veliko bazo naročnikov, ki jim lahko ponudimo vse storitve na enem mestu," odločitev utemeljujejo v našem največjem operaterju.   

Odgovora na vprašanje s kakšno ponudbo bo Telekom prepričal uporabnike, da začnejo elektriko oziroma zavarovanja kupovati pri njih, nismo dobili. 

"Vse to je še stvar dogovora s partnerji, pa tudi z regulatorji. Za te odgovore je v tem trenutku še prezgodaj," pravijo in dodajajo, da je postopek širitve na področje zavarovanj malce bolj zapleten, saj za to potrebujejo dovoljenje agencije za zavarovalni nadzor. 

Elektrika do konca letošnjega leta, zavarovanja do 2020 

Za storitve izven osnovne dejavnosti bodo na Telekomu sklepali partnerstva s podjetji, ki imajo za to interes, pravijo: "Načrtujemo, da bomo elektriko ponudili še letos, ostalo pa postopoma do leta 2020, odvisno kako se bodo stvari razvijale." 

Na vprašanje s katerim dobaviteljem načrtujejo skleniti partnerstvo še nočejo odgovoriti: "Pogovori potekajo, ne le z enim, ko bo kaj več znanega, bomo to javnosti tudi sporočili, ker je glede tega veliko vprašanj in začudenja." 

"To počnejo tudi drugi evropski in svetovni operaterji" 

Mislim, da bi bilo bolje, če bi šli v druge, tako imenovane "on the top" aktivnosti, Telekomove načrte komentira Tomaž Kalin, poznavalec telekomunikacijskega trga in nekdanji nadzornik državnega operaterja: "Danes se ne služi več le s telefonijo, pač pa tudi s tistim, kar je obešeno na vrh, torej z raznimi servisi, od storitev v oblaku naprej. Teh pa ne vidim toliko, kot bi jih lahko bilo." 

A v Telekomu trdijo, da so številni evropski in svetovni operaterji že vstopili na področja energije, finančnih storitev, zavarovanja, pametnih mest, v prihodnje pa da se razvoj pričakuje predvsem na področju interneta stvari (internet-of-things)

Ker se panoga intenzivno spreminja in so telekomunikacije danes daleč od tistega, kar so bile pred desetimi leti, želijo trendom slediti tudi v Telekomu Slovenije. Treba je iskati nove vire prihodkov, pravijo. 

"Da bi se česa takega lotevali operaterji v tujini, še nisem slišal, pa vsak dan berem novice s telekomunikacijskega področja. Večinoma se operaterji integrirajo, prodajajo in kupujejo deleže, nisem pa opazil, da bi tako širili dejavnost," načrte komentira Kalin

Novega kadra za potrebe širitve ne iščejo 

Telekom sicer zaradi tega ne išče kadrovskih okrepitev: "Mi elektrike ne bomo proizvajali, prodajali jo bomo s partnerji, zato posebnih strokovnjakov za to področje ne potrebujemo. Prav nasprotno, Telekom bo letos število zaposlenih še naprej zmanjševal." 

Pa je v Sloveniji sploh še prostor za še enega preprodajalca z elektriko, trg je ne nazadnje zelo zasičen? "Ja, res je, elektro dobaviteljev je veliko, manevrskega prostora ni, zato ne vem, kje bodo iskali sinergije," pravi Kalin in dodaja: "Kot kaže vseeno upajo, da se jim bodo s širitvijo dejavnosti povečali prihodki in dobiček." 

david.jug@zurnal24.si

 
Komentarjev 12
  • sprehajalec 22:15 10.junij 2016.

    Monopolisti. To so hoteli "naši" iz SD. Da bo pa lahko toliko naših prisesano na SD, pa rabi večji obseg posla. Morda bo na koncu tudi masažo ponujal....

  • Avatar praufo
    praufo 13:52 10.junij 2016.

    pa na petrol po sendviče ...

  • dragec 13:38 10.junij 2016.

    NA TELEKOM TUDI PO MESO, KRUH IN MLEKO