Slovenija
1 ogledov

Še manj prostora za otroke

Otroci imajo v večinoma starih vrtcih že zdaj premalo prostora za gibanje, igro, Žurnal24 main
Strokovnjaki so ostro proti načrtu ministrstva za šolstvo, da bi zvišalo število otrok v oddelkih.
Na šolskem ministrstvu pripravljajo na pobudo Mestne občine Ljubljana (MOL) začasne spremembe normativov, s katerimi bi heterogene oddelke otrok v vrtcih po številu izenačili s homogenimi.

V prvi starostni skupini bi to pomenilo do 14, v drugi pa do 24 otrok v oddelku. To sta še dva oziroma trije otroci več od že sprejetega fleksibilnega normativa, ki je sicer začasno dopustil po dva otroka več v oddelkih, a se je nato uveljavil kar kot osnovni normativ.

Strokovnjaki so proti
Vseh pet članov komisije za vrtce pri strokovnem svetu za splošno izobraževanje na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) je nov predlog zvišanja števila otrok v oddelkih soglasno zavrnilo.

Predsednica komisije Nada Verbič, sicer ravnateljica ljubljanskega Vrtca Jelka, je poudarila, da je taka sprememba s stališča stroke nesprejemljiva. "Gre za podcenjevanje strokovnih stališč, sprejetih v beli knjigi. Ne bo šlo več za vzgojo in izobraževanje, ampak le še za varovanje otrok," je pojasnila. Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž pa je dejala, da so prostori vrtcev že zdaj premajhni in da se je že pri fleksibilnem normativu zgodilo, da so "interventni ukrepi postali standard".

V Ljubljani do 500 več
Da je MŠŠ postavljeno pred dilemo, ali vztrajati pri dozdajšnjih normativih ali za tri leta dopustiti povišanje števila otrok v vrtcih, pa je dejala Alenka Kovšca, državna sekretarka MŠŠ. Sprememba normativa bi v vsej Sloveniji omogočila do 1500 prostih mest v vrtcih, v MOL pa od 300 do 500 mest več. Na MŠŠ so izrecno poudarili, da bi rešitev veljala le omejeno obdobje. "Namen predloga je, da se občinam omogoči vzpostavitev potrebnih prostorskih zmogljivosti za vrtce," so dodali.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.