Slovenija
20650 ogledov

Se nam obeta podaljšanje veljavnosti letnih vinjet?

Slovenija 29.01.2013 odstranjevanje in namescanje vinjete, novinarska konferenca Saša Despot
Zaradi prepovedi gibanja med občinami bi podaljšali veljavnost letnih vinjet in cestnih dajatev.

''V stranki SAB zaradi odloka o prepovedi gibanja in vožnje med občinami, ki večini državljanov onemogoča uporabo avtocest, predlagamo, da se ustrezno podaljša veljavnost letnih vinjet in cestnih dajatev,'' so na Twitterju zapisali v stranki Alenke Bratušek.

Pojasnjujejo, da zaradi omejitve gibanja na občine vozniki ne morejo neomejeno uporabljati slovenskih avtocest in je zato edino pravično, da država za tri mesece podaljša veljavnost vinjet in cestnih dajatev.

O možnosti podaljšanja veljavnosti letnih vinjet smo vprašali ministrstvo za infrastrukturo, kjer so nam odgovorili, da spremljamo izvajanje in posledice ukrepov, ki so bili sprejeti za omejevanje širjenja virusa Covid-19 in so v stiku z vsemi deležniki z infrastrukturnega področja, ki jih ti ukrepi zadevajo.

„Pomembno je, da omogočimo, da vsi infrastrukturni sistemi ohranijo pogoje za normalno delo tudi v teh kriznih razmerah, zato o podaljšanju veljavnosti letnih vinjet in drugih sprememb pri vinjetah trenutno še ne razmišljamo,“ so v odgovoru še zapisali na ministrstvu.

Toda dejstvo je, da vsem lastnikom vozil, ki uporabljajo letne vinjete, zgolj podaljšanje njene veljavnosti ne bi prineslo praktično nobene koristi. Četudi se veljavnost stare podaljša za dva meseca, bodo morali vozniki po tem kupiti novo enoletno vinjeto za leto 20121. Če bi želeli, da bi imel ukrep učinek, bi bilo treba ceno vinjete za 2021 znižati. Cene vinjet se sicer niso spreminjale od leta 2013.

Komentarjev 13
  • Pepe007 09:16 18.november 2020.

    Tak ukrep bi potegnil za sabo plaz. Denimo, potem bi pričakovali, da se zniža RTV naročnina, kar so že parkrat predlagali. Ni bilo prenosov športnih dogodkov, ki so kar dragi hec za TV. A bi to šlo? Vinjeto jaz v ...prikaži več dveh mesecih izkoristim, RTV SLO pa celo leto ne morem. Vinjeto lahko izberem, če jo kupim, RTV SLO pa ne morem, ker imam naprave, ki omogočajo gledanje.

  • mirror 18:05 17.november 2020.

    Ceno vinjet ste krepko zvišali vi, dragi levičarji. Če ne vozite pa AC, vinjete ne potrebujete.

  • mirror 17:52 17.november 2020.

    To je bedasta ideja Alenke, ki poskuša nabrati nove politične točke. Če imaš avto, moraš na črpalko vsaj dvakrat na mesec po bencin. Tam imajo naprodaj tudi vinjete. Pika.