Slovenija
26 ogledov

"Se ne dela to po smrti?"

Boris Pahor Žurnal24 main
Janković napovedal, da bo čez eno leto po Pahorju poimenovan trg pri Konzorciju. Pahor presenečen, saj taki dogodki po njegovem mnenju pridejo na vrsto po smrti.

Pisatelj Boris Pahor ob svojem 100. rojstnem dnevu nima predaha. Že dopoldne se je srečal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je napovedal, da bo čez natanko eno leto pri Konzorciju zaživel Trg Borisa Pahorja. V knjigarni je nato sledila predstavitev biografije Tako sem živel – Stoletje Borisa Pahorja, ki jo podpisuje Tatjana Rojc.

Predsednik uprave Mladinske knjige Peter Tomšič je ob začetku današnjih dogodkov ob Pahorjevi 100. obletnici, poimenovanih Pahoriana, dejal, da so se s pisateljem dogovorili, da bodo pred odprtjem trga pri Konzorciju priredili tudi kongres na temo tržaške slovenske literature. Na Pahorjevem trgu bodo seveda prodajali knjige, je dodal Tomšič.

"Se ne dela to po smrti?"

Pahor je dejal, da se zamisli o poimenovanju trga po njem čudi, saj tovrstni dogodki pridejo na vrsto po smrti neke osebnosti. Sam bi raje videl, da bi trg poklonili vsem literatom, ki so ustvarjali v Trstu, ne zgolj njemu.

Na kosilo k predsedniku

Dogodki v sklopu Pahoriane se nadaljujejo. Pahorja je na slavnostno kosilo povabil predsednik države Borut Pahor, zvečer pa bo dogajanje zaokrožila slovesnost v prostorih SNG Opera in balet Ljubljana, ki jo spremlja odprtje razstave o pisateljevem življenju in delu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.