Slovenija
15 ogledov

Še nihče ni prijavil, da bi Časarjevi izginili

Robert Časar Suzana Kos
Otrok pobeglega obsojenca Roberta Časarja že ves teden ni v šolo. Žena ne hodi več v službo. A uradno jih ne pogreša še nihče.

Sorodnikov nekdanjega šefa Luke Koper, obsojenega Roberta Časarja, ki naj bi pred dnevi nenadoma izginili, uradno še ne pogreša nihče, zato policija na vse možne načine išče in poskuša izslediti le Časarja, ne pa tudi njegovih sorodnikov.

"Ti ukrepi niso usmerjeni proti ožjim družinskim članom iskane osebe, saj doslej še niso uradno vodeni kot pogrešani, niti pravosodni organi zoper njih niso odredili privedbe ali razpis iskanja," poudarjajo na policiji.

So pobegnili za Časarjem?

Časarjevih otrok sicer prvega septembra, ob začetku novega šolskega leta ni bilo k pouku, Časarjeva žena Ksenija Sedmak Časar pa naj bi nedavno podala odpoved na Komunali Koper, kjer je bila do tedaj zaposlena. Časarjeva žena sicer šole, ki jo otroka obiskujeta ni obvestila, da nameravata izostati od pouka in kako dolgo ju ne bo. A če jih do konca tedna v šolo ne bo, bo vodstvo šole moralo o tem obvestiti pristojni Center za socialno delo (CSD).

Iščejo ga v vsaj 17-ih državah po svetu

Policija ima sicer še do konca leta 2033 čas, da izsledi, najde in privede Časarja v zapor na dob, kjer bi že od marca moral prestajati pet let in devet mesečno kazen zaradi sprejemanja podkupnine. Ker najprej ni prevzemal nobene pošte s sodišča, nato pa se v zaporu na Dobu ni pojavil, so na koprskem okroznem sodišču zoper njega takoj policiji odredili iskanje s tiralico, mednarodno tiralico in Evropskim nalogom za prijetje in predajo.

"Opravili smo večje število razgovorov z osebami, ki bi o iskani osebi vedele podati uporabne informacije glede njegovega skrivališča in gibanja, prav tako smo doslej stopili v kontakt z varnostnimi organi skupno sedemnajstih držav. Policija svoja pooblastila, ki se nanašajo na iskanje obsojenca, izvaja v mejah pozitivne zakonodaje, ki v teh primerih zoper obsojenca ne omogoča izvajanja nekaterih ključnih prikritih preiskovalnih ukrepov ali drugih ukrepov, kjer je potrebna odredba pravosodnih organov – na primer pregled finančnega prometa z obsojenčevega transakcijskega računa ali bančnih računov njegovih družinskih članov. Temveč je policija omejena zgolj na zbiranje obvestil, klasična preverjanja in razgovore z občani. Pri izvajanju ukrepov, ki se vežejo na mednarodno policijsko sodelovanje smo odvisni zgolj od intenzivnosti dela tujih varnostnih organov, s katerimi sicer dobro sodelujemo," dodajajo na policiji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.