Slovenija
11 ogledov

Še nikoli bolj nujno!

Jiabao_183_AFP Žurnal24 main
V švicarskem smučarskem središču Davos se je začelo 39. srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF). Rdeča nit tokratnega srečanja je oblikovanje sveta po koncu gospodarske krize.

Srečanje Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) bo potekalo do nedelje, udeležilo pa se ga bo 2500 političnih in gospodarskih voditeljev ter predstavnikov civilne družbe. Svetovna gospodarska kriza, do katere je prišlo zaradi sesutja ameriškega trga hipotekarnih posojil, je glavna tema foruma. Beseda pa bo tekla tudi o energetiki, podnebnih spremembah, prosti trgovini in razvojnih pomočeh.

Wen pesimistično ... 
Udeležence je med svetovnimi voditelji prvi nagovoril kitajski predsednik vlade Wen Jiabao. Dejal je, da je kriza Kitajsko postavila pred vrsto izzivov, med njimi je ena izmed najbolj perečih naraščujoča brezposlenost. Cilj, ki ga je omenjal v govoru je zelo ambiciozen - osemodstotna gospodarska rast v letu 2009, ki bi ohranila socialno stabilnost Kitajske. ZDA pa je pozval k sodelovanju v boju proti finančni in gospodarski krizi.

... Putin o popolnem viharju
Sledil je nagovor ruskega premierja Vladimirja Putina. Ta je krizo primerjal s popolnim viharjem. "Obstaja ideja 'popolnega viharja', ko se naravni elementi srečajo in pomnožijo svoje destruktivne zmožnosti. Ta kriza je videti natanko kot ta popoln vihar," je med drugim dejal Putin. Tudi on je s prstom pokazal na ZDA kot krivca za krizo. Opozoril je še pred tem, da bi lahko nekatere skupine ali države krizo izkoristile za izzivanje konfliktov.

Svetovni voditelji razpravljajo predvsem o podobi sveta, ko bo ta izplaval iz krize. © Reuters

 


Svetovni voditelji brez Obame
Srečanja v Davosu se med drugim udeležujejo britanski premier Gordon Brown , predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso , nemška kanclerka Angela Merkel , japonski premier Taro Aso in mehiški predsednik Felipe Calderon . V Davos pa ne bo pripotoval novi ameriški predsednik Barack Obama . Nova ameriška administracija bo v švicarsko letovišče poslala le enega od njegovih svetovalcev. Bodo pa na srečanje WEF pripotovali številni predsedniki centralnih bank po svetu, med drugim predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Ben Bernanke .

Ob številnih svetovnih voditeljih in finančnih ministrih je v Davosu pričakovati tudi predstavnike nekaterih najpomembnejših svetovnih podjetij, čeprav organizatorji menijo, da bo slednjih bistveno manj kot v preteklih letih, saj se prav zdaj ukvarjajo z blaženjem posledic krize.

Tudi letos napovedani protesti
Za varnost bo skrbelo na stotine policistov in približno 5000 vojakov. Stroški varovanja se bodo povzpeli na okoli sedem milijonov dolarjev. Zaradi neoliberalne usmerjenosti foruma so ob srečanju napovedane številne demonstracije.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.