Slovenija
21 ogledov

"Še nikoli toliko poniževanj, neresnic ..."

Goran Klemenčič Anže Petkovšek
Komisija za preprečevanje korupcije se je odzvala na javni poziv SDS. "Šokirano" ugotavljajo, na kakšen nivo je padel javni diskurz.

Poslanke in poslanci SDS so včeraj na predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Gorana Klemenčiča naslovili dopis, naj v najkrajšem času pripravi analizo poslovanja družb, ki so v lasti njegovih družinskih članov, z gospodarskimi družbami, v katerih  ima država delež, in z vsemi pravnimi subjekti javne uprave.

KPK se je na njihov dopis odzvala danes. "Odzivamo se, ker je Slovenska demokratska stranka in z njo povezani posamezniki, organizacije ter mediji oziroma glasila na Komisijo za preprečevanje korupcije v zadnjem času naslovila več odprtih pisem in še več 'anonimk' z neosnovano, neresnično in prevečkrat tudi žaljivo vsebino ter s takimi anonimkami povezanih vprašanj, na katera seveda prav zato razumni in smiselni odgovori niso mogoči," so sporočili s KPK in dodali, da v zgodovini Slovenije še ni bilo državne institucije, "ki bi z enega političnega mesta v tako kratkem času doživela toliko poniževanj, nedostojnega govora, neresnic, insinuacij, anonimk in osebnih diskreditacij institucije ter ljudi, ki v njej delajo".

"Enako 'žveplo' se je usulo tudi na vse druge, ki so si po objavi znanega Zaključnega poročila nadzora nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank, ki so hkrati funkcionarji in zavezanci na tem področju (v nadaljevanju: Zaključno poročilo o premoženjskem stanju) bodisi drznili izraziti spoštovanje delovanju institucij pravne države bodisi so v sodnem postopku kot neutemeljene prepoznali zahteve 'prizadetih' (nazadnje sta pogrom in žalitve doživela Upravno in Vrhovno sodišče RS)."

Javni diskurz padel v "blato"

Komisija ob enem poudarja, da se institucije pravne države ne smejo spustiti na nivo SDS. "Lahko zgolj skupaj z večino državljank in državljanov te države šokirano ugotavljamo, v kakšno 'blato' je padel javni diskurz in kako ni več nobenih mej ter dostojnosti. Politični spopadi in napadi znotraj politike ter politikov so eno, javne žalitve in diskreditacije institucij pravne države pa nekaj drugega."

KPK je v zadnjih treh tednih na Državno tožilstvo v Ljubljani in Mariboru podala več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, storjeno proti državnemu organu ali proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njene službe v tem organu po 168. členu KZ-1. "Že v preteklosti smo podali ovadbe zoper politike in javne funkcionarje, ki so – v posmeh ne samo demokratični kulturi, ampak tudi Kazenskemu zakoniku – objektivno žalili komisijo."

Prvi in zadnji odziv komisije na odprta pisma SDS

"Skrajno cinično in absurdno je, da te dni SDS od komisije zahteva kup stvari, pojasnil in dokumentov, na primer o tem, kako in s kom poslujejo državna podjetja. Mnogo zahtev je takih, ki jih ne moremo posredovati tudi zato, ker aktualna vlada v enem letu ni uveljavila niti enega protikorupcijskega ukrepa – na primer udejanjila skupnega predloga Agencije za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) in KPK po tem, da se zakonsko omogoči pregled poslovanja državnih podjetij z zunanjimi sodelavci in svetovalci. Zato, spoštovani predsednik poslanske skupine SDS, sprejmite to kot prvi in zadnji odziv na vaša odprta pisma. Komisija se bo vedno odzvala na kakršnekoli zakonite poizvedbe, predloge in utemeljene ter obrazložene pobude, ne bo pa se s politično stranko pogovarjala prek odprtih pisem, niti ne bo dopustila, da nadzor nad delom komisije izvaja katerakoli politična stranka – po zakonu to lahko počne Državni zbor RS, sodišče in drugi pristojni nadzorni organi."

Zaključnega poročila ne bo nič sprememnilo

"In, spoštovani predsednik poslanske skupine SDS, sprejmite, da nič od tega, kar se danes tako intenzivno počne s komisijo, ne more spremeniti ugotovitev, ki jih v sebi nosi Zaključno poročilo o premoženjskem stanju, nič od tega ne pojasnjuje premoženja neznanega izvora, velikih količin gotovine ... /.../ In nič od tega ne more ukiniti Komisije za preprečevanje korupcije," so še zapisali v pismu, ki so ga poslali medijem.

Komentarjev 16
  • gec 05:34 28.februar 2013.

    scott,recesija,mrki,darko,mirko,klobo in ostala sodrga,mislim,da je čas da zapustite forum...

  • gec 05:32 28.februar 2013.

    BRAVO GORAN,BRAVO ROK,ČESTITKE OBEMA...

  • Scott 02:22 28.februar 2013.

    Regrat bodo jedli, kaj?