Slovenija
14 ogledov

"Še nobena vlada mimo sindikatov"

du%C5%A1an semoli%C4%8D, sindikati Žurnal24 main
ZSSS je za sredo sklicala izredno konferenco. Sledili bodo protesti pred vlado. "Še nobena vlada ni sprejela sprememb zakona o delovnih razmerjih brez sogasja sindikatov," dodaja Semolič.
Do zdaj še nobena vlada ni sprejela sprememb zakona o delovnih razmerjih brez sogasja sindikatov, pa smo imeli kar dosti vlad.
Dušan Semolič

Konferenca bo po besedah predsednika ZSSS Dušana Semoliča obsodila odločitev, da gredo predlogi sprememba zakona o delovnih razmerjih ter zakonov o malem delu in urejanju trga dela v nadaljnji postopek brez soglasja sindikatov. "Po konferenci se bomo odpravili pred poslopje vlade, ki bo v sredo odločala o teh treh zakonih, in protestirali," dodaja.

Semolič nadaljuje, da bodo iIzrazili nezadovoljstvo in nestrinjanje z ravnanjem vlade. "To je namreč prva vlada, ki posega v zakon o delovnih razmerjih brez soglasja sindikatov. To je nedopustno. S tem se je vlada opredelila v prid lastnikom kapitala," pravi predsednik ZSSS.

"To je neverjetno, da se vlada odloči za ukrepe ravno v času krize, ko bi morali biti delavci najbolj zaščiteni,"
se sprašuje Semolič.

Trije predlogi
Predlog novele zakona o delovnih razmerjih znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke. Predlog zakona o urejanju trga dela, ki bo nadomestil veljavni zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, bo nekoliko zvišal nadomestila za brezposelnost za prve tri mesece in razširil krog upravičencev. Zakon o malem delu bo uvedel institut malega dela, ki bo omejeno med drugim glede obsega dela in najnižjega plačila na uro, od tega dela se bo plačevalo prispevke, opravljali pa ga bodo lahko študenti, upokojenci in brezposelni.

ZSSS je že napovedala zahtevo po naknadnem zakonodajnem referendumu v primeru, da bodo sprejete neusklajene spremembe zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.