Slovenija
97 ogledov

Še pred izvolitvijo podpisal odstop

Žurnal24 main
Kandidat za poslanca podpisal bianko odstopno izjavo. V primeru, da bi prekršil dane obljube, bo kdorkoli lahko sprožil izvedbo za njeno uveljavitev.

Gregor Kaplan | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Kandidat Združene levice Gregor Kaplan svoja predvolilna  zagotovila povezuje tudi z bianko odstopno izjavo, ki jo je podpisal pri enem izmed trebanjskih notarjev.

Če bo Kaplan izvoljen in če bo prekršil enega izmed treh kriterijev, bo katerikoli polnoletni državljan Slovenije lahko sprožil izvedbo za njegov odpoklic. Kriteriji so: pravnomočna obsodba za kaznivo dejanje, vkolikor bi do njega prišlo v času opravljanja poslanske funkcije, ministrovanja ali izvajanja funkcije predsednika vlade; glasovanje v nasprotju z osebnim predvolilnim programom; če je v primeru kršenja statuta stranke izključen iz nje.

Za izvedbo postopka je pooblaščen odvetnik, ki bo v primeru sprožitve postopka odstopno izjavo predal pristojnim v Državnem zboru. Bianco odstopna izjava je že v hrambi pri notarju.

"Na tak način želim prispevati k ponovni izgradnji zaupanja ljudi v politike ter dejansko omogočiti volivcem, da me izvolijo in tudi zamenjajo, če z mojim delom niso zadovoljni," svojo odločitev komentira Kaplan. Meni, da morajo imeti volivci skozi celotno mandatno obdobje možnost, da ukrepajo zoper politika, če je ta zlorabil njihovo zaupanje, kršil zakonodajo ali ni spoštoval danih obljub.

Gre za prvi primer podpisane bianko odstopne izjave kakega politika pri nas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.