Slovenija
35 ogledov

Še pred tednom je kazalo, da bo letošnja sezona mirna ...

Reševanje gorski reševalci GRS Tolmin Fotografija je simbolična.
"Še pred tednom je vse kazalo na to, da bo letošnja sezona minila mirno. Vsaj kar se reševanja tiče. Tako v povprečju eno reševanje na teden, toliko, da ne pozabiš, zakaj si zraven," so zapisali tolminski gorski reševalci. Pa se je hitro obrnilo.

"Pa se je hitro vse obrnilo drugače - sedem reševanj v sedmih dneh in že smo s statistiko nekje blizu povprečja zadnjih let. Teden je minil tako:

V petek 30.07.2016 se je v jami Primadona v Tolminskem Migovcu zgodila nesreča jamarju. Jamarska reševalna služba je poskrbela, da so ga v dolgem in napornem reševanju sredi noči spravili na površino, gorski reševalci pa smo ga po napeti vrvi spravili na skalnat pomol. Tam smo ga ob 02.35 uri vkrcali v lebdeč helikopter Slovenske vojske, ki ga je odpeljal v bolnišnico v Ljubljano.

Reševanje gorski reševalci | Avtor: GRS Tolmin GRS Tolmin

Naslednji dan v soboto 31.7.2016 se je pri pristajanju v bližini Dupelj pri Ajdovščini hudo poškodoval jadralni padalec. Gorski reševalci smo ga skupaj z ekipo NMP Ajdovščina oskrbeli in imobilizirali, dežurna ekipa GRS z Brnika ter posadka helikopterja Slovenske vojske pa so poskrbeli za takojšen transport v bolnišnico v Ljubljano.

Nekaj dni zatišja je minilo do 3.8.2016, ko so nas popoldne zaprosili za posredovanje na Krasjem vrhu. Jadralni padalec je po zasilnem pristanku sestopal proti dolini, pri tem pa je zaradi nepoznavanja terena zašel v strm in neprehoden teren. Posredovala je dežurna ekipa GRS na Brniku, ki je s helikopterjem Slovenske vojske poletela na kraj in dehidriranega padalca še pred nočjo našla ter ga prepeljala v dolino.

Dan kasneje 4.8.2016 so nas okoli 13. ure zaprosili za reševanje jadralnega padalca na pobočju Kobariškega Stola. Nepoškodovan je zasilno pristal, potem pa mu je med vzpenjanjem po strmem travnatem pobočju zdrsnilo in si je huje poškodoval nogo. Gorski reševalci smo ga oskrbeli, imobilizirali poškodovano nogo in ga s terenskim vozilom prepeljali v Zdravstveni dom v Tolminu.

Reševanje na Kobariškem Stolu je še potekalo, ko so nas zaprosili za pomoč planinki, ki si je na grebenu Rodice pri padcu huje poškodovala nogo. Posadka helikopterja Slovenske vojske je dežurno ekipo GRS na Brniku prepeljala na kraj nesreče. Po oskrbi in imobilizaciji so poškodovanko z elektromotornim vitlom dvignili v plovilo ter jo prepeljali v bolnišnico na Jesenice.

 | Avtor: GRS Tolmin GRS Tolmin

Da dan ne bi prehitro minil je poskrbel mladenič, ki je v Tolminu po prepiru s prijatelji sestopil do reke Tolminke, kjer se je za njim izgubila vsaka sled. Policija je za pomoč pri iskanju poleg gasilcev in vodnikov reševalnih psov zaprosila tudi gorske reševalce. Pregledano je bilo veliko območje okoli reke Tolminke in Soče. Še pred nočjo smo pogrešanega našli, ko je nepoškodovan spal skrit v grmovju ob reki Tolminki.

Za petek 05.08.2016 smo upali, da bo minil mirno, saj so bile za popoldne napovedane plohe in neurja. Še preden se je vremenska napoved uresničila, so nas iz Regijskega centra v Novi Gorici napotili na reševanje kajakaša na reko Sočo pod Otono. Nemškemu kajakašu se je po prevračanju s čolnom noga zagozdila med skale, sila vode pa je nanj pritisnila še kajak. S hudo poškodovanim gležnjem ga je odneslo naprej v mirnejši tok, kjer so mu pomagali prijatelji. Na kraju smo ga skupaj z ekipo NMP Tolmin oskrbeli in imobilizirali, nato pa s pomočjo vrvne tehnike na nosilih dvignili do ceste. Z reševalnim vozilom so ga odpeljali v bolnišnico Šempeter.

Še na kratko o statistiki teh 39. intervencij: 34 reševalnih in 5 iskalnih akcij - 17 je bilo padalskih, 5 planinskih, 7 pri rekreacijskih športih, 2 delovni in 2 pri aktivnostih na vodi, 1 pri gorskem kolesarjenju in 5 pri drugih dejavnostih," je zapisal Miljko Lesjak, gorski reševalec GRS Tolmin. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.