Slovenija
1 ogledov

Še premalo cenjene

mati, otrok, dojenček Žurnal24 main
Ženske. Po porodniškem dopustu se lažje vrnejo v službo, če je v bližini urejeno varstvo.

Intenzivnejše zaposlovanje mater po porodniškem dopustu prinaša številne gospodarske prednosti, kot so povečanje BDP, vzdržna rast, premostitev razlik v znanju, boj proti revščini in druge,” pojasnjuje Katerina Manou, območna predstavnica podjetja Regus. Njihova najnovejša anketa, ki je zajela več kot 26 tisoč poslovnežev iz več kot 90 držav, razkriva, da ostajajo delodajalci brez sposobnih in usposobljenih zaposlenih s ključnim znanjem in kvalifikacijami, saj ženske ugotavljajo, da skrb za otroke ni združljiva z njihovim poklicnim življenjem.

Varstvo v bližini podjetja

Najpomembnejši ukrepi za vračanje po porodniškem dopustu po mnenju slovenskih delavcev so vrtci in varstvo v bližini (88 odstotkov), možnost dela bližje domu (84) in prilagodljiv delovni čas (84). Štirideset odstotkov anketirancev v raziskavi Regusa pa meni, da lahko zaposlovanje mater pripomore k večji produktivnosti.

Še vedno manj plačane

Plače žensk v Sloveniji ostajajo v povprečju nižje od plač moških,” pred mednarodnim dnevom žensk sporočajo s Statističnega urada RS. Po začasnih podatkih letne strukturne statistike plač so bile mesečne bruto plače žensk v Sloveniji leta 2011 v povprečju za 4,6 odstotka nižje od mesečnih bruto plač moških. Leta 2011 so v povprečju prejele 1.542 evrov bruto, moški pa 1.616 evrov bruto na mesec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.