Slovenija
1934 ogledov

Se Radanu obetajo še civilne tožbe?

Ivan Radan Anže Petkovšek Prihod Ivana Radana na sodišče.
Vir blizu Radana: večina je od zahtevkov odstopila.

"ZZZS sodbe še ni prejel in je preučil," na vprašanje ali bodo proti Ivanu Radanu vložili civilno tožbo, odgovarjajo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Sodni senat je nekdanjega zdravnika na Nevrološki kliniki v torek oprostil v vseh štirih točkah obtožnice, torej tudi zlorabe položaja pri predpisovanju zdravil na zeleni recept in neupravičenega snemanja bolnikov. Sodnik je bolnike in svojce ter zdravstveno zavarovalnico glede odškodninskih zahtevkov napotil na civilne tožbe.

ZZZS škodo ocenila na 17 360 evrov

"ZZZS je v kazenskem postopku, ki je potekal zoper obdolženega Ivana Radana, Okrožnemu sodišču v Ljubljani priglasil premoženjskopravni zahtevek v skupni višini 17.353,25 evra, in sicer ker za predpisovanje zdravil na t.i. zeleni recept za zavarovane osebe obdolženi ni imel pravne podlage skladno z 202. členom Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki določa, da sme napotni zdravnik predpisovati zdravila na recept s svojega delovnega področja v skladu s pooblastili iz napotnice," so sporočili iz zavarovalnice, ki je plačnik zelenih receptov.

"Skupno vrednost napačno predpisanih zdravil, ki znaša 17.353,25 evra smo dobili na podlagi podatka o številu predpisanih pakiranj in sicer 2.216 pakiranj. Z enim receptom pa se lahko predpiše več pakiranj (npr. za tri mesece). Podatka o številu receptov tako ni mogoče izluščiti," pojasnjujejo na ZZZS.

Sodišče zakonske podlage za kaznovanje Radana ni našlo

Obtožnica je Radana bremenila, da je predpisoval večje količine zdravil s psihoaktivnimi učinkovinami sebi, bratu, sorodnikom in prijateljem. Vodja oddelka za zdravila na ZZZS Jurij Fürst je v pričanju decembra 2016 ocenil, da so količine predpisanih zdravil bile "bolj meji na poskus umora kot na zdravljenje." Fürst je poudaril tudi, da internisti niso usposobljeni za zdravljenje psihiatričnih bolezni ter da takšne recepte lahko predpiše osebni zdravnik ali psihiater ter, da je Radan na recepte klinike predpisoval zdravila ljudem, ki niso bili njegovi bolniki.

Sodni senat, ki ga je vodil sodnik Martin Jančar ni našlo zakonske podlage, ki bi Radanu omejeval predpisovanje zdravil, ugotovilo je tudi, da so bili vsi prejemniki zavarovani in da so vsi zdravila potrebovali.

Vir: Večina jih je od zahtevkov odstopila

Zahtevke so med procesom vložili tudi trije bolniki, oziroma sorodniki bolnikov, ki jih je Radan snemal na Nevrološki kliniki. Na njegovem računalniku so našli posnetke 15 bolnikov, ki pa so bili, kot je ugotovilo sodišče, uporabljeni le v pedagoške namene. Svojci oziroma bolniki naj bi zahtevali sedem, deset in stotisoč evrov odškodnine zahtevajo bolniki oziroma svojci, ker jih je Ivan Radan v času zdravljenja na Nevrološki kliniki v Ljubljani fotografiral oziroma snemal.

Po podatkih vira bllizu Ivanu Radanu, civilne tožbe ni vložil še nihče, prav tako naj bi večina v postopku od svojih zahtevkov odstopila.

Komentarjev 2
  • zurnalista 17:28 08.november 2018.

    NE. Zato ker: "Any headline that ends in a question mark can be answered by the word no." (Betteridge law od headlines)