Slovenija
16 ogledov

Še referendum o družinskem zakoniku?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Letos se nam očitno obeta še en referendum. V SLS zaradi redefinicije pojma družine v novem družinskem zakoniku napovedujejo referendum o tem vprašanju.

"Pravico otrok in družino kot univerzalno vrednoto slovenske družbe bo SLS branila z vsemi sredstvi – tudi z referendumom," so pred jutrišnjo obravnavo družinskega zakonika v državnem zboru zapisali v SLS.

Podpora vprašljiva Po kompromisnem predlogu zakonika istospolni par lahko sklene partnersko, ne pa tudi zakonske skupnosti. Skupaj ne moreta posvojiti otroka, če ni eden od njiju biološki starš otroka.

Kompromis je v DZ sicer že pridobil glasove SD, Zares, DeSUS in nepovezanih poslancev, v LDS pa se bodo o podpori odločili, ko bodo imeli pred seboj zadnjo različico predloga.

Obenem tega ne podpirajo niti opozicija niti civilne iniciative, ki opozarjajo na razvrednotenje materinstva in očetovstva. (An. K.)

Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik je dejal, da ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve ter koalicija zavajajo javnost s tem, da so s sprejetimi amandmaji ugodili zahtevam opozicije in nasprotnikom predloga družinskega zakonika.

"Iste določbe glede sporne redefinicije družine in izenačenja zakonske zveze s partnersko skupnostjo so s sprejetimi amandmaji samo prenesene v ločene člene, glede posvojitve otrok pa ostaja enaka dilema ne glede na sprejeto spremembo," je dejal Presečnik.

"Pričakujemo, da bodo v primeru sprejetja družinskega zakonika zbrani podpisi volivk in volivcev, sicer pa bomo v PS SLS prispevali poslanske podpise. Storili bomo vse, da preprečimo uveljavitev teh spornih določb zakonika, ki bodo v nepopravljivo škodo otrok," še napoveduje vodja PS SLS Jakob Presečnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.