Slovenija
25 ogledov

Še referendum o medsosedski pomoči

Žurnal24 main
Letos se nam obeta še referendum o zakonu o preprečevanju dela na črno, ki med drugim omejuje medsosedsko pomoč. Jelinčič: poslanskih podpisov za razpis referenduma je dovolj.

Delo na črno je pereč problem, ki ga je treba reševati, vendar pa je pri reševanju treba pristopiti k izvoru problema, je dejal poslanec SDS Marijan Pojbič. Poudaril je, da je v Sloveniji 130.000 brezposelnih, veliko upokojencev z nizkimi pokojninami ter zaposlenih z nizkimi plačami.

Poslanec SNS Miran Györek je ob tem dodal, da je pri predlaganem zakonu napačen predvsem pristop vlade, saj gre samo za sankcioniranje, ne pa za odpravo vzrokov slabega stanja. Prepričan je, da bi tak zakon prinesel več negativnih posledic kot koristi.

Državni svet četrtega aprila ni izglasoval veta na omenjeni zakon. Sam izid glasovanja je bil tesen, saj je od 34 prisotnih svetnikov predlog veta podprlo 16 svetnikov, prav toliko pa jih je glasovalo proti.

Podpisov je dovolj
Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je že dopoldne za zurnal24.si dejal, da je poslanskih podpisov za razpis referenduma dovolj. Zahtevo je podpisalo vseh 27 poslancev SDS in štirje poslanci SNS.

Po besedah Jelinčiča so se za takšen korak odločili, ker je "zakon brez koncepta in ker tolče po tistih, ki imajo najmanj".

"Namesto da bi država pobrala denar tajkunom, ki so si prigrabili pol milijona evrov, bo zdaj udarila po tistih, ki bodo pomagali sosedu, prijatelju,"
še pravi prvak SNS.

"Zahteva je škodljiva"
Ivan Svetlik je zahtevo označil za "škodljivo za državo in njene državljane". Poudaril je namreč, da zakon sosedsko pomoč izvzema iz dela na črno. "V primerjavi s sedanjim zakonom je dodano samo določilo, ki takšno pomoč omejuje tistim, ki dejavnost opravljajo kot svojo pridobitno dejavnost," je pojasnil v pisni izjavi.

Drugi očitek predagateljev je zavrnil z besedami, da razlogov za delo na črno ne bo moč odpraviti samo z enim zakonom. Je pa po njegovih besedah ta zakon pomemben korak k omejevanju sive ekonomije. Z morebitno neuveljavitvijo zakona bomo izgubili tudi priložnost, da okrepimo delovanje inšpekcijskih služb, meni.

"Največja opozicijska stranka želi preprečiti spremembe na bolje, saj Janša Pahorjev uspeh očitno dojema kot svoj neuspeh,"menijo v LDS.

LDS: SDS referendum tradicionalno zlorablja
V sporočilu za javnost so v LDS izpostavili, da nasprotniki reform uporabljajo enak odziv na vse ukrepe. "Trdijo namreč, da podpirajo reforme, saj so nujne, hkrati pa jim nasprotujejo z utemeljitvijo, da se je vlada premalo potrudila v dialogu z zainteresirano javnostjo, zaradi česar so reforme nesprejemljive in jih je zato potrebno zavrniti in spremeniti." Po njihovem mnenju je izgovarjanje na nedosežena soglasja v strukturnih reformah zavajanje javnosti, resnični razlog pa je nasprotovanje spremembam.

Poslanci predlagajo, da bi referendum o tem vprašanju izpeljali hkrati z referendumom o pokojninski reformi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.