Slovenija
73 ogledov

Se rektor postavlja nad zakon?

Mariborska univerza Nino Verdnik
VSŠ o dogajanju na Univerzi v Mariboru: "rektor ustavno zagotovljeno avtonomijo razume kot pravico, da se postavi nad zakon".

Zaposleni na sedmih fakultetah mariborske univerze, ki so lani poslovale negativno, so namreč morali pred kratkim podpisovati izjave o izpolnjevanju vseh obveznosti ne glede na višino plačila, kar je sprožilo veliko nezadovoljstvo med zaposlenimi. Gre za razpis za podiplomske študijske programe za leto 2013/14, ki bo izšel maja. Na ogrožanje programov so v sredo s krajšo prekinitvijo pedagoškega procesa opozorili tudi študenti treh fakultet.

Eliminacija nepokornih z zvezdico

V Visokošolskem sindikatu Slovenije so prepričani, da je rektorjeva etična neobčutljivost dosegla vrh s predlogom, da se nekateri programi v predlogu razpisa vključijo pogojno in označijo z "zvezdico". To ocenjujejo kot "javno grožnjo z administrativno eliminacijo nepokornih učiteljev in študentov", sploh glede na dejstvo, da so tudi podpisane izjave pravno nične.

Kot poudarjajo, bi tak razpis lahko brez pretiravanja označili kot proskripcijsko listo, rektorjeve izjave v medijih, da se izjave podpisujejo "brez dramatiziranja" na vseh fakultetah razen na eni, pa na popolno ignoranco številnih izrazov protesta.

Ob tem sindikat v današnji izjavi pojasnjuje, da so državne univerze, kamor sodijo ljubljanska, mariborska in primorska, ustavna kategorija, zaposleni da so javni uslužbenci, država pa z akreditacijo in razpisom študijskih programov na javnih univerzah omogoča študij svojim prebivalcem.

Tako so univerze izvajalke javne službe, rektorji pa pooblaščene osebe, odgovorne za izvajanje javnih programov. A izjave rektorja Univerze v Mariboru (UM) Danijela Rebolja v zadnjih dneh po mnenju VSŠ kažejo na "nerazumevanje odgovornosti, ki jo ima kot rektor univerze do fakultet, do zaposlenih in študentov".

Osebne drame

V zadnjih dneh so se na univerzi po navedbah sindikata zvrstile tudi številne osebne drame, katerih skupni imenovalci so izsiljevalska logika, nespoštovanje prava in preživetveni egoizem. Ocenjujejo tudi, da je rektor UM osebno odgovoren za poslabšanje odnosov v akademski skupnosti.

Ker se jim spoštovanje pravnega reda in osebnega dostojanstva posameznika zdita neprecenljivi vrednoti, sindikat napoveduje, da bo za zaščito svojih članov uporabil vsa pravna sredstva. Odgovornim pa predlaga, da s pravnega in človeškega stališča razmislijo o svojih nedavnih dejanjih in potegnejo ustrezne konsekvence. Začnejo lahko z opravičilom akademski skupnosti, dodajajo v VSŠ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.