Slovenija
32 ogledov

Še se lahko odjavijo tudi za nazaj

<ljubljana>04.09.09....iskalec zaposlitve...delo..zaposlitev...brezposelno Anže Petkovšek
Pred podražitvijo si je obvezne prispevke za pokojnino prostovoljno plačevalo sedem tisoč brezposelnih.

Brezposelni, ki si prostovoljno plačujejo prispevke za obvezno pokojninsko zavarovanje, se lahko še vse do konca junija za nazaj odjavijo iz pokojninskega zavarovanja, in sicer jim bo tako odjava veljala od 31. decembra lani.

Davčna uprava jim bo prispevke, plačane od 1. januarja, vrnila do 5. avgusta. Prav tako bo do tega datuma vrnila razliko tistim, ki so plačevali previsoke zneske. Tistih, ki vseh prispevkov po decembru niso poravnali, pa davkarija, če se bodo pravočasno odjavili, ne bo terjala za nazaj.

Za 4.300 je bilo predrago

Potem ko je bila lani sprejeta pokojninska reforma in so se prispevki za omenjene brezposelne zvišali z 59 na 190 evrov, je kar 4.300 brezposelnih nehalo vplačevati denar za pokojninsko zavarovanje.

Konec aprila so zato poslanci zakon popravili. Letošnje prispevke so vrnili na lansko raven in določili, da se bodo ti zviševali postopoma do leta 2020.

Hkrati so brezposelni, ki so se zaradi višjih položnic iz zavarovanja odjavili, dobili možnost, da se do prejšnjega petka spet prijavijo in do 8. julija poravnajo prispevke za nazaj.

Nič o vnovičnih prijavah

Podatkov o tem, koliko se jih je v zavarovanje znova prijavilo, na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) zaradi obsežne obdelave še nimajo. Na voljo bodo šele v začetku julija, je za Žurnal24 povedal tiskovni predstavnik Zpiza Brane Kokot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.