Slovenija
23 ogledov

Še se lahko rešimo sami

Prihranki Žurnal24grafika
Zaupanje. V bančni sistem glede na rast depozitov še obstaja. Varčujemo. Skoraj 18 odstotkov več je tistih, ki so lani prejeli več kot tisoč evrov obresti na svoje prihranke.

Mednarodna bančna skupina UniCredit je v svojem prvem letošnjem četrtletnem poročilu o Sloveniji po političnih spremembah v vladi med drugim zapisala: "Predčasne volitve da ali ne, slaba banka je vseeno nujna, sicer država ne bo imela druge možnosti, kot da gospodarsko in denarno unijo zaprosi za pomoč."

"Absolutno se strinjam. Zdaj res ni več prostora za iskanje drugih rešitev, ne sme se več čakati. Ukrepati je treba takoj! Slaba banka je nujna. Glede na poznavanje razmer in makroekonomskih podatkov sem prepričan, da si Slovenija iz aktualnih razmer lahko pomaga sama. Njeno gospodarstvo in bančni sistem sta povsem neprimerljiva s Ciprom; tam je bančni sistem tako velik, da mu država sama ne more pomagati. In način reševanja ciprskih bank nikakor ni primeren za Slovenijo, depozitov se pri nas ne bo dotikalo; ti so sicer tudi povsem drugačnega izvora kot tisti v ciprskih bankah, ki so se natekli predvsem iz drugih držav, banke pa so denar posojale zlasti Grčiji," poudarja italijanski bančnik Giancarlo Miranda, prvi mož Banke Koper.

Selitev depozitov

Banka Koper je imela lani skoraj 13-odstotno rast depozitov. "Ne gre le za prihranke ljudi. K nam so s svojimi sredstvi prišle najprej zavarovalnice, nato še drugi, kar je posledica predpisov, da morajo del depozitov plasirati v domače banke, ki imajo določeno bonitetno oceno," razlaga. Primerjave sicer kažejo, da so se tržni deleži na področju depozitov lani povečali zlasti tujim bankam, medtem ko je največji upad utrpela največja banka NLB.

Zaupanje v banke še je

Prebivalstvo v strahu pred prihodnostjo ne zapravlja, temveč varčuje, a bankam v Sloveniji očitno še zaupa. Podatki Banke Slovenije namreč kažejo, da so se depoziti prebivalstva v bankah povečali tako novembra (neto za 20 milijonov evrov), decembra (za 140 milijonov evrov) in tudi januarja (za 109 milijonov evrov). Poleg tega so na Davčni upravi Republike Slovenije za Žurnal24 povedali, da se je lani za skoraj 18 odstotkov povečalo število tistih, ki so prejeli več kot tisoč evrov obresti na svoje prihranke v bankah. Število takšnih varčevalcev raste že od leta 2009.

"Premiki med bankami niso takšni, da bi lahko govorili o nekih izjemnih množičnih selitvah depozitov; to se ni zgodilo in tega si niti ne želimo. Če so namreč razmere bolj ali manj stabilne, kaže, da zaupanje v bančni sistem še obstaja," dodaja Miranda.

V tujini so viri še dostopni

Bonitetna hiša Moody's je objavila, da je drugi največji slovenski banki NKBM znižala bonitetno oceno, obete za naprej pa ocenila kot negativne. Ocena banke je tako kot v primeru NLB pristala v območju, kjer se banka ocenjuje kot zelo tvegana naložba. Po drugi strani pa prihaja pozitivna novica iz SID banke, ki se je prek obveznic na mednarodnem trgu zadolžila za 200 milijonov evrov. "To je tudi dokaz zaupanja v državo Slovenijo, ki je njen garant ob izdaji obveznic," je komentiral Sibil Svilan, prvi mož SID banke; letos se bodo tako predvidoma zadolžili še za do 350 milijonov evrov.

Komentarjev 1
  • dino.sepe 09:09 27.marec 2013.

    Problem so naše banke, ki so slabe in so na robu bankrota in zaradi tega najbolj trpi naše gospodarstvo. Še sreča da imamo pri nas tuje banke, ki jim gre dobro in ki so zaupanja vredne. Če samo primerjam Unicredit ...prikaži več banko, kjer imam sedaj odprt račun in pa NLBjem, kjer sem ga imel prej, je primerjava skoraj nemogoča. Ko si enkrat v tako dobri in zanesljivi banki, se samo vprašaš kaj si 10 let delal na NLBju. Naše banke mojega denarja ne bodo nikoli več videle.