Slovenija
31 ogledov

Se sindikati bojijo podjetnikov?

Kastelic_delo_slo_130909 Žurnal24 main
"Sindikati v samostojnih podjetnikih vidijo leglo, ki škoduje sindikalnemu razvoju," poudari Kastelic. "Mladi potrebujejo spodbudo, ne pa ustrahovanja," trdijo v Mladem forumu SD.

"V Mladem forumu Socialnih demokratov z začudenjem spremljamo demagoške izjave Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki usmerjanje inovativne energije mladih v samostojno podjetništvo razume kot grožnjo in želi skozi svoje delovanje preprečiti pozitivne spremembe v mentaliteti mladih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Mladi potrebujemo spodbudo, ne pa ustrahovanja in  demagoškega zavajanja.
Mladi forum SD

V nadaljevanju poudarjajo, da je perspektiva mladih v podjetništvu, pri čemer ne želijo zmanjševati pomena zaposlitve za nedoločen čas, ki je po njihovem mnenju temelj varnega sistema zaposlovanja. "Napad na podjetništvo in zasebno iniciativo, ki edina omogoča rast, je neodgovoren in nesprejemljiv," zapišejo in dodajo, da mladi potrebujejo spodbudo, ne pa ustrahovanja in demagoškega zavajanja.    

"V Mladem forumu pričakujemo, da bodo razvojno usmerjene procese podprli tudi v ZSSS. Morda je čas, da ZSSS sname koledarje iz prejšnjega in tudi z mislijo in mentaliteto stopi v novo tisočletje. Bolje pozno kot nikoli," končajo.

Kastelic: "Mlade je treba podpreti"
Odziv Mladega foruma SD je sicer sledil izjavi odbora za mlade pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Slednji so zatrdili, da je eden izmed največjih problemov ta, da se ljudje želijo zaposlovati tudi kot samostojni podjetniki in ne kot sužnji za nedoločen čas.

"Mi menimo, da večina mladih, ki dela za posamezna podjetja in agencije, najlažje deluje prav preko statusa svobodnega podjetnika. To je njihova odločitev in tukaj jih je vredno podpreti,"
nam zatrdi predsednik Mladega foruma Socialnih demokratov Marko Kastelic. "Sindikati v samostojnih podjetnikih vidijo leglo, ki škoduje sindikalnemu razvoju in zagotavljanju pravic delavcem," dodaja.

Sporna espeizacija
Sekretar ZSSS za socialno področje, zaposlovanje in migrante Goran Lukič je na današnji seji odbora izpostavil pojav, ki ga je poimenoval espeizacija. "Nekateri delodajalci namreč delavce dobesedno prisilijo, da si uredijo status samostojnega podjetnika," je poudaril. Po njegovih besedah se je med januarjem in novembrom leta 2009 v program pomoči pri samozaposlitvi vključilo približno 6500 ljudi, v istem obdobju lani pa jih je bilo v program vključenih že skoraj 13 tisoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.