Slovenija
3462 ogledov

Se splača plačati za podaljšano garancijo?

pomivalni stroj Žurnal24 main
Se splača ob nakupu izdelka doplačati za tako imenovano podaljšano garancijo? Na forumih je precej razočaranih kupcev.

Nekateri se pritožujejo zaradi več mesecev trajajočega popravila, druge je šokiral visok lastni delež, ki ga morajo plačati. 

"Pravice iz tako imenovane podaljšane garancije niso enake tistim iz obvezne garancije. Zadnje namreč natančno opredeljuje zakon, medtem ko gre pri tako imenovani podaljšani garanciji za neke vrste dodatno jamstvo oziroma zavarovanje, pri katerem je vsebina odvisna od pogodbenega dogovora med strankama," opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Lahko se zgodi, da čakaš več mesecev ali celotni servis plačaš sam

Našteli so več primerov zapletov: tako je potrošnik na popravilo pralnega stroja čakal več mesecev (v garanciji je rok za popravilo največ 45 dni, sicer mora potrošnik dobiti nov izdelek). Drugemu se je konzola PS3, ki jo je kupil leta 2007 pokvarila na začetku leta 2013, po večkratnih popravilih pa se je napaka še kar pojavljala, a mu niso želeli dati novega izdelka, saj je do zamenjave upravičen le, če bi stroški popravila presegli vrednost aparata. Tretji je prenosnik kupil v Italiji in za 60 dokupil podaljšano garancijo, a je bil po okvari razočaran, saj je veljala le v Italiji. Četrti potrošnik pa je moral servis mobilnika kljub podaljšani garanciji v celoti plačati sam, saj je znašal manj od 60 evrov, kolikor znaša obvezna soudeležba potrošnika pri stroških popravila. 

Usoda obveznih garancij je še kar v zraku. (Foto: iStockphoto) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ne zanašajte se na to, kar pravi trgovec

"Potrošniki pričakujejo, da bodo v primeru težav z izdelkom imeli v obdobju dodatnega jamstva enake pravice kot med trajanjem obvezne garancije, zato se velikokrat odločijo za ta nakup, ne da bi podrobneje preverili vsebino pogodbe. Seveda se pogosto pravice bistveno razlikujejo. Vsekakor je potrebno pomisliti, koliko dodatno jamstvo stane, kolikšna je verjetnost, da ga boste potrebovali in ali vas sploh ustrezno ščiti v primeru, ko je z izdelkom kaj narobe. Kolikšno ceno je potrošnik pripravljen plačati, pa se mora odločiti sam, a šele potem, ko se seznani s celotno vsebino dodatnega jamstva," pravijo na ZPS in opozarjajo, da se ne zanašajte na navedbe trgovcev, ampak le na splošne pogoje. "Če bo prišlo do nesporazuma, bo namreč potrošnik težko dokazal, kaj je ustno zatrjeval prodajalec, če pogodba pravi drugače," pravijo. 

Ene bolj garancija, druge bolj kasko zavarovanje

Nekatere "podaljšane garancije" so bolj podobne tovarniški garanciji, druge so bolj podobne kasko zavarovanju. V Big bangu ponujajo kasko zavarovanje izdelkov, ki poleg tega, kar krije garancija proizvajalca, med drugim ponuja tudi kritje za primere poškodb zaradi izlitja tekočin, loma naprav zaradi padca, zaradi požara ali kratkega stika ali udara strele. Na voljo je za obdobje treh ali petih let, pri mobitelih pa le za dve leti. 

pralni stroj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Za pralni stroj, ki stane 400 evrov, zavarovanje stane 55 evrov (če že ima petletno garancijo, pa le 30 evrov), a bo moral kupec v primeru uveljavljanja zavarovanja v vsakem primeru plačati 60 evrov lastnega deleža. Če bo torej popravilo stalo sto evrov, bo zavarovalnica plačala 40 evrov, kupec pa 60. 

Pozor, obveznost zavarovalnice se z leti zmanjšuje!

Pozor, če bo do škode prišlo peto leto trajanja zavarovanja, bo zavarovalnica krila največ 160 evrov škode. Največja obveznost zavarovalnice se namreč z leti zmanjšuje. Prvi dve leti je enaka nakupni vrednosti, tretje leto je 80 odstotkov (v našem primeru 320 evrov), četrto leto od nakup pa 60 odstotkov vrednosti (torej največ 240 evrov). 

Za pet let Super jamstva petino cene izdelka

V Harvey Normanu bi petletno Super jamstvo za 430 evrov vreden pralni stroj, ki ima sicer dve leti garancije, stalo 84 evrov. Zanimivo je za Gorenjev pralni stroj istega cenovnega razreda, ki ima pet let garancije, mogoče kupiti le dveletno Super jamstvo, ki stane 56 evrov. Za 520 evrov vreden prenosnik Lenovo je mogoče dobiti Super jamstvo za največ tri leta, stane pa 79 evrov. Za štiristo evrov vreden mobitel Samsung Galaxy A5 triletno super jamstvo stane 61 evrov. 
Njihovo super jamstvo je bolj podobno podaljšani garanciji kot pa zavarovanju, ki ga nudi Big bang, poleg garancije pa krijejo še škodo, če do okvare pride zaradi prahu in notranjega pregrevanja, notranje vlage ali kondenzacije in nihanja električne napetosti. 

pomivalni stroj posoda | Avtor: Shutterstock Shutterstock

50 evrov za dodatna tri leta tovarniške garancije

Ne krijejo pa demontaže in montaže izdelka (v primeru zamenjave) ter poškodb, ki bi nastale zaradi malomarnosti, vdorom tekočin ali zaradi napadov škodljivcev, insektov ali drugih živali, tudi domačih. Bosch na primer za 50 evrov ponuja le podaljšano triletno tovarniško garancijo. Za 55 evrov lahko za aparat vreden do 500 evrov pri Big bangu dobite širše kritje kot ga ponuja tovarniška garancija, a boste tudi v primeru, ki bi ga krila Boscheva tovarniška garancija, morali plačati lastni delež. 

Gorenje in Beko na primer ponujata petletno tovarniško garancijo že sama, medtem ko jo nekateri drugi proizvajalci le za določene izdelke ali v časovno omejenih akcijah. 

Sušilni stroj. | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Etis ponuja nakup šestletne garancije, ki v primeru 530 evrov vrednega sušilca stane 45 evrov, ne vključuje pa na primer udara strele, višje sile in podobno ter ne velja za dele aparata, ki se po določeni dobi uporabe smatrajo kot potrošni material. 

GA  za veliko gospodinjske aparate nekaterih blagovnih znamk (Aeg, Bosch, Siemens, Candy, Electrolux, Hotpoint-Ariston, Indesit, Samsung In Zanussi) nudi brezplačno triletno dodatno garancijo (skupaj torej pet let), medtem ko za aparate drugih znamk stane 49,99 evra. 

Se podaljšana garancija sploh splača?

Britanska potrošniška organizacija Which? je v raziskavi pred časom ugotovila, da so tehnični izdelki večinoma že tako zanesljivi, da je le majhna možnost, da bodo potrošniki uveljavljali pravice iz dodatnih jamstev ter da so precej drage. Primer: kupec televizorja Panasonic bi za nakup podaljšane garancije odštel 139 funtov (približno 162 evrov), kar je skoraj polovica zneska, ki bi ga plačal za televizor. Podatki kažejo, da je bilo v petih letih od nakupa novih televizorjev te blagovne znamke na servis prinesenih zgolj dva odstotka aparatov, so povedali v ZPS. 

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • kapibara 19:54 08.november 2015.

    Okvara za 600 evrov.. kaj , je bila to medcelinska raketa.... v osnovi je zelo malo osebnih gospdinjskih strojev, z tako ceno poravila..

  • mph 09:51 08.november 2015.

    Moje izkušnje in prijateljev so slabe do sedaj ampak načeloma samo glede počasnosti popravila. Vse pa so sicer z Big Bangom. Na koncu je bilo vse popravljeno, brez doplačil, ... ampak se je vleklo in vleklo ... krepko čez siceršnji ...prikaži več maksimalni 45 dnevni rok. Kot rečeno, je pa finančno se le izplačalo. Z drugimi sam nimam izkušenj iz prve roke.

  • etiosa 19:22 06.november 2015.

    nalogov samo iz primerov podaljšanih garancij. Kaj dosti ni za razmišljati, saj en obisk serviserja cenovno pride več kot je strošek podaljšane garancije za npr. dodatna 3 leta. V življenjski dobi aparata pa se v 5-ih letih lahko pripeti marsikaj. ...prikaži več Najprej odpovejo cenejše komponente, proti koncu pa tiste dražje. Eni imajo seveda začrtano politiko kupiti cenejši aparat, ga imeti do prve okvare po izteku garancije in ga zavreči ter kupiti novega. Nič narobe dokler so odlagališča zastonj. V tujini si marsikje tega ne morejo privoščiti in se zadeve popravljajo.