Slovenija
3984 ogledov

Se spomnite noja, ki se je sprehajal po Ljubljani? Zdaj so ga zasegli v Nemčiji.

Noj Facebook
Nande in njegov skrbnik sta se potepala po Nemčiji, kjer sta snemala oddajo. Po koncu snemanja pa je lokalna oblast Nandeja zasegla in ga odpeljala.

Oskrbovalec ptiča Nandeja, ki je znan po svojih potovanjih po Evropi, je na Facebooku delil čustven zapis o nesrečnem dogodku, ki se mu je pripetil v Nemčiji. Nazaj domov se je Janez Cetina namreč vrnil sam.

Snemanje oddaje Galileo

Nani in Janez sta bila na obisku v bavarski prestolnici München, kjer sta snemala oddajo za program Galileo za nemško televizijo Pro7. Ko se je snemanje končalo, so bavarske lokalne oblasti protipravno odvzele ptiča Nandeja, brez da bi podale obrazložitev v jeziku, ki ga Cetina razume. Kot je še zapisal, so mu oblasti podale obrazec v nemščini, kjer bi moral Cetina navesti svoje strinjanje oziroma nestrinjanje. Obrazec naj ne bi vseboval potrebnih zakonskih določil, je še dodal v svojem zapisu.

Cetina je tudi izpostavil, da sta z Nanijem na veterinarsko inšpekcijo čakala dve uri na mrazu. Poleg tega so želeli Nanija odpeljati v izjemno majhnemu prostoru, ki je bil neprimeren za tako veliko žival. "Praktično z osebnim avtomobilom so ga hoteli mučiti in stiskati v majhen prostor. Preprosto se mi je strgalo in množica 500 ljudi je potegnila z mano," je še zapisal na svojem Facebook profilu. Čeprav naj bi Cetina naposled le dosegel kompromis z veterinarsko inšpekcijo glede Nanijeve namestitve, so ga vseeno odpeljali v prostor, ki za noja neprimeren, pravi. 

Dejal je še, da je pred odhodom v Nemčijo za Nanija pridobil vsa potrebna veterinarska potrdila, prav tako sta ob prihodu obiskala lokalnega veterinarja. Cetina se še naprej trudi, da bi spravil Nanija domov, pri tem pa naj bi mu pomagala tudi ekipa televizije Pro7.

Popolna zima, Zlata FZS, bienale razstave Pokrajina 2021 Slovenija Te živali vse pogosteje prezimujejo v Sloveniji
Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 12:04 15.december 2022.

    Nande in Nina nista noja, ampak južnoameriška nanduja! Sorodstvo dveh vrst je le v tem, da sta obe iz roda tekačev, čeprav se za nanduje uporablja tudi napačno ime južnoameriški noj! Afriški noji so precej večji in težji od nandujev, ...prikaži več imajo gol vrat, nanduji celo telo prekrito s perjem. Nanduji so tri prstni, noji imajo le dva! Nanduji so bolj okorni in krotki, nojeve reakcije so bliskovite in so bistveno bolj napadalni in nevarni tudi ljudem. Je pa Cetin prej imel pravega noja z imenom Francelj.