Slovenija
58 ogledov

Še sreča, da je letos sobota

Slovenska zastava Anže Petkovšek
Mednarodni praznik dela, 1. maj, v Sloveniji obeležujemo tudi 2. maja, ki je prav tako dela prost dan. Dvodnevno praznovanje dela, pri čemer letos v delu pade na soboto, ostaja slovenska posebnost.

Za praznik dela namreč nikjer v EU razen v Sloveniji nimajo dveh dela prostih dnevov, v Evropi pa je to dela prost dan le v Srbiji in Ukrajini.

Leta 2012 je takratna vlada ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. Gospodarstveniki namreč opozarjajo, da praznik predstavlja dodatni strošek in nezaželeno prekinitev proizvodnega procesa.

Vendar so sindikati nasprotovali predlogu, tako da je bil kot dela prost dan ukinjen le 2. januar, medtem ko je 2. maj ostal. Ker letos ta dan pade na soboto, je bilo v preteklih dneh manj polemik o tem, da bi ga morali ukiniti. Tudi sicer danes po dnevu predaha znova odpirajo vrata številne trgovine in trgovski centri.

Počitek, vreden 35 milijonov

Na Statističnem uradu RS so na vprašanje STA, če je moč oceniti, koliko bi ukinitev tudi 2. maja pomenila za bruto domači proizvod (BDP), odgovorili, da so naredili le oceno, da bi en delovni dan v povprečju povečal BDP za 0,1 odstotka, oziroma za okoli 35 milijonov evrov. To velja ob predpostavki, da so vsi ostali pogoji nespremenjeni in ne glede na to, kje v letu se tak dan nahaja.

Ocene, kakšna bi bila razlika, če bi se ta delovni dan nahajal na začetku leta ali sredi leta, pa za zdaj na uradu nimajo.

Gospodarstveniki, posebej tisti iz izvoznega sektorja, sicer vsake toliko časa opozorijo, da predstavljajo slovenske posebnosti na področju praznikov motnjo v poslovnih procesih, saj je slovensko gospodarstvo tesno vpeto v prostor EU.

Pa vendar se pogosto pojavljajo očitki, da vsaj za 2. januar velja, da takrat mnogo zaposlenih bodisi vzame dopust ali ostane na kolektivnem dopustu, če ta velja za božično-novoletno obdobje. V mnogo evropskih državah se namreč praznovanje ob prehodu v novo leto podaljša do 6. januarja. Prvomajsko obdobje je medtem v pretežnem delu Evrope povsem delovno, se pa delovni ritem pred tem v večji meri umiri v času velike noči.

Komentarjev 6
  • Pepi 18:36 02.maj 2015.

    GOSPODARSTVENIKI????keri???,kaj jih imamoooooo???? ne me farbat,statistika je pa itak ena najdražja lažnivka,sej po statistiki eni jemo zelje,eni pa meso,po statistiki pa vsi jemo segedin,pa bod zdej pameten

  • Pepi 18:36 02.maj 2015.

    GOSPODARSTVENIKI????keri???,kaj jih imamoooooo???? ne me farbat,statistika je pa itak ena najdražja lažnivka,sej po statistiki eni jemo zelje,eni pa meso,po statistiki pa vsi jemo segedin,pa bod zdej pameten

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:25 02.maj 2015.

    Koliko pa stane zdravstvo stres in preobremenitev? To pa noben ni izračunal ane? tipično!