Slovenija
23 ogledov

Še štejejo glasove, pa se že začenjajo druge volitve

Stajerska 06.06.10, volitve, referendum, celje, foto: gregor katic Gregor Katič
Državna volilna komisija danes šteje glasove predčasnih volitev v državni zbor, ki so prispeli po pošti iz tujine. Hkrati danes začnejo teči roki za volilna opravila pred oktobrskimi lokalnimi volitvami.

Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa je lahko glasovalo 4087 volivcev, ki so začasno v tujini.Glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, ter glasovi, oddani na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, niso spremenili razmerij med strankami, ki so se uvrstile v državni zbor. 

SLS le s teotretičnimi možnostmi 

Teoretično lahko glasovi iz tujine, ki jih bo DVK štela danes, sicer še spremenijo izid in v parlament pripeljejo tudi SLS. Ta je tik pod štiriodstotnim pragom, a mnogi ocenjujejo, da glede na glasove iz tujine iz preteklih volitev za stranko z dolgo tradicijo ni več upanja. Lahko pa bi se še zamenjala nekatera imena izvoljenih na listah posameznih strank.

Na volišča spet 5. oktobra

Hkrati pa danes že začnejo teči roki za volilna opravila pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra. Takrat bodo volivci izbirali nove župane in občinske svetnike v 212 občinah, pa tudi člane vetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Medtem ko politične stranke določajo kandidate v skladu s svojimi pravili, glasovanje o njih pa je tajno, nestrankarski županski kandidati za nastop na volitvah potrebujejo podpise najmanj dveh odstotkov od števila volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500. Tudi kandidate za člane občinskega sveta lahko določi s podpisovanjem skupina volivcev. 

Danes bo ministrstvo za notranje zadeve na svoji spletni strani objavilo število volilnih upravičencev v občini. Volilno pravico v občini imajo tisti, ki v njej stalno prebivajo in imajo v občini prijavljeno stalno prebivališče. Pri tem ta pravica ni omejena z državljanstvom. 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.