Slovenija
34 ogledov

Še štiri leta negativno

Na vprašanje, ali bo treba Marifarm dokapitalizirati, nam Anita Vrabič ni odgovo Žurnal24 main
Marifarm. Še nekaj let do pozitivnega poslovanja. Namigovanja o prodaji Vrabičeva zanika.

Marifarm, farmacevt v posredni občinski lasti, še vsaj štiri leta ne bo posloval pozitivno. To sta nam potrdila tako Anita Vrabič, direktorica Mariborskih lekarn Maribor (MLM), ki so stoodstotni lastnik Marifarma, kot prvi mož omenjenega podjetja Milan Pukšič.

4,6 milijona minusa
Lansko poslovno leto je Marifarm končal s kar 4,6 milijona evrov izgube, ta pa bo podjetje spremljala vse do leta 2014. Čeprav Pukšič pravi, da so lani glede na razmere v gospodarstvu poslovali dobro, tako stanje skrbi nekatere mestne svetnike, ki so na zadnji seji že opozorili na “problem Marifarma”.

“Zagon farmacevtske industrije je izjemno zahteven in dolgotrajen postopek. Že ob odprtju smo predvidevali, da bo pokrivanje izgube dolgotrajno,” dodaja Pukšič.

Ob zdajšnjem stanju in veliki zadolženosti podjetja pa so vse glasnejši namigi, da si Mestna občina Maribor (MOM), ki je ustanoviteljica in lastnica MLM, želi odprodaje Marifarma.

Franc Kangler
, župan MOM, o tem pravi: “Težko govorim o prodaji Marifarma. Najprej ga želimo spraviti v dobro kondicijo.” Prodajo pa je zanikala Vrabičeva, ki pravi, da o tem niti ne razmišljajo. Pukšič ne skriva želje po dodatnem strateškem sodelovanju, vendar dodaja, da je sam odgovoren le za poslovne stike. “Kar se tiče kapitalskih povezovanj, imajo lastniki pristojnosti za odločanje,” dodaja.

Krepili bodo proizvodnjo
Da pa bi v petih letih Marifarm le posloval pozitivno, načrtujejo povečati proizvodnjo. “Povečati moramo prihodke, zato bomo povečali proizvodnjo za do sto odstotkov, stroški dela pa se tako povečajo le za 20 odstotkov,” je pojasnil Pukšič, enako pa nam je pojasnila Vrabičeva. Letos bodo na novo zaposlili 20 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.