Slovenija
27 ogledov

Še štiri leta po polžje

Draženci - Gruškovje Žurnal24
Avtocesta. Krajanom je zaradi poletnih konic oteženo prečkanje križišč s cesto, ki vodi do mejnega prehoda. Zadnji odsek naj bi dokončali do leta 2015.

"Takšnih kolon, kot so bile prejšnjo soboto, že dolgo ni bilo," je dejal Marko Maučič, župan Občine Podlehnik. Skozi njihovo občino in sosednje se je namreč ob prvem navalu turistov, ki so prečkali Slovenijo, naredila večkilometrska kolona. Po nekaterih ocenah naj bi bila dolga celo 22 kilometrov. Do mejnega prehoda so se nekateri po polžje premikali tudi do slabe tri ure.

Prebivalci, ki zaradi takšnih konic težko prečkajo križišča z regionalno cesto, ki vodi do mejnega prehoda Gruškovje, že leta zaman čakajo na zadnjih 13 kilometrov avtocestne povezave Draženci–Gruškovje. "Za zdaj obljubam, da bo zadnji avtocestni del dokončan do leta 2015; še verjamemo. Upamo, da se ne bo zavleklo pri odkupu zemljišč za cesto," je dodal Maučič.

Bo denar za odkup zemljišč?

Država se je zavezala, da bo za odkup zemljišč, kjer bo zadnja trasa avtoceste do meje, namenila 25 milijonov evrov. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (Dars) si želi čim prej začeti odkup zemljišč, vendar sredstva v proračunu za letos še niso zagotovljena. "Dejanski začetek del je, poleg zagotovitve finančnih sredstev za odkup zemljišč, odvisen tudi od razpisnega postopka za oddajo del izgradnje preostalega odseka podravske avtoceste in možnosti zagotovitve finančnih sredstev," je poudaril Marjan Koler z Darsa, vseeno pa so optimistični, da bi dela lahko začeli konec leta 2013.

Razmišljali o odškodninah

Prebivalci občin, skozi katere pelje regionalna cesta, ki je poleti polna turistov, za zdaj ne bodo zahtevali izplačila odškodnin zaradi hrupa, so pa o tem že razmišljali. "Tudi o tem smo se že pogovarjali. Morali bi opraviti meritve," je sklenil Maučič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.