Slovenija
15 ogledov

Se stolčki v Tešu majejo?

(Foto: Teš) Žurnal24 main
Premier Borut Pahor je napovedal, da bo vlada prihodnji teden obravnavala poročila uprave HSE o gradnji TEŠ 6. Avgusta prvi sestanek s strokovnjaki glede drugega bloka NEK.

Pahor je poročilo uprave HSE, ki je dolgo 146 strani, zaradi drugih obveznosti danes le "na hitro diagonalno pregledal". Ob tem je dejal, da gre pri projektu gradnje Teš 6 "za preveč pomembno stvar, gre za najdražji energetski projekt v Sloveniji, če opustimo investicijo v Južni tok, ki je investicija sui generis".

Vlada ta projekt zaenkrat podpira, vendar pa bi Pahor kljub temu "rad na vladi slišal, kaj je šlo doslej narobe, da so se tako spreminjali parametri finančnega servisiranja tega projekta in da smo zaradi našega involviranja, zaradi naših zahtev po gospodarnosti tega projekta dosegli za 220 milijonov znižanja stroškov tega projekta".

Glede NLB previden

Pahor je pred sestankom s hrvaško premierko Jadranko Kosor konec julija dejal, da "iščemo rešitev, ki bi torej to vprašanje zaprla na sprejemljiv način in tako omogočila, da ne bi bilo več težav ne v okviru poglavja 4, ne v okviru poglavja 31" v pogajanjih Hrvaške z EU.

Pahor po obravnavi poročila sicer ne izključuje niti morebitnih menjav vodstva Teš. "Nisem rekel ne ja ne ne," je dejal Pahor.

Ob tem je dodal, da ga nekateri interni dokumenti, ki jih je naročil pri svojih sodelavcih, "napotujejo na to, da bi se verjetno dalo upravljati s projektom Teš gospodarneje, kot se je, in če je ta zaključek točen, potem v prihodnosti potrebujemo nekoga, ki bo počel natančno to".

Tako je treba v primeru, če ne bi šli v izgradnjo TEŠ 6, razmišljati tudi o možnosti izgradnje drugega bloka krške nuklearke.

"Sem zagovornik jedrske energije," je dejal Pahor in dodal, da se bo avgusta sestal s strokovnjaki, s katerimi se bo pogovarjal o možnosti njegove izgradnje.

"Gre za investicijo, ki je vredna več milijard evrov in imamo zainteresirane investitorje za vstop v projekt," je še dodal Pahor. Ob tem je dodal, da gre za ekonomičen projekt in varno tehnologijo, zaradi več tekmecev pa bo lahko Slovenija zviševala ceno za vstop v projekt.

Ambiciozna proračuna
Vlada je na seji obravnavala tudi razreza proračunov za leti 2011 in 2012. Pahor je dejal, da je s pripravami načeloma zadovoljen, saj se je končno sprejela zgornja meja odhodkov.

Pahor je ponovil, da vlada ne načrtuje krepitve davčnega primeža.

Vlada je tudi sklenila, da bo proučila trošarinsko politiko, predvsem pri gorivih, in da bo ukrepala pri komunalnih storitvah, da bi omejila pretirane podražitve, je povedal, a o natančnih ukrepih še ni želel govoriti.

Na odhodkovni ravni bosta proračuna prilagojena tako, da se bo primanjkljaj v letu 2010 in 2012 znižal na štiri odstotke.

Bolj ambiciozno pa bo leto 2013, saj vlada takrat pričakuje 1,5-odstoten primanjkljaj.

Pahor je še dejal, da brez omejitve javne porabe – plač v javnem sektorju, socialnih transferjev in pokojnin – prihodnji dve leti ne bo mogoče povečati investicij.

Zato bo po njegovem mnenju pomemben dogovor med socialnimi partnerji. Jutri bo tako na Brdu pri Kranju potekala seja ekonomsko-socialnega sveta, na katerem bodo poskušali zbližati stališča glede pokojninske reforme.

"Želim, da bi vlada imela pred počitnicami končno rešitev glede pokojninske reforme."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.