Slovenija
14 ogledov

Se Svetelšek že pogaja?

Od nadzornega sveta Petrola, ki mu predseduje Tomaž Kuntarič, KD Skladi zahtevaj Žurnal24 main
Se prvi mož Petrola pogaja o odstopu tik pred sejo nadzornikov, na kateri bodo obravnavali terjatve Petrola do SCT?

Le še nekaj časa je do seje nadzornega sveta Petrola, na kateri bodo obravnavali vprašanje Petrolovih terjatev do SCT. Po nekaterih informacijah naj bi se stolček predsednika uprave Petrola Aleksandra Svetelška zelo majal.

Po pisanju spletnih strani Dnevnika pa naj bi se Svetelšek tik pred sejo že pogajal o pogojih odstopa. S tem bi se izognil razrešitvi, če bodo pogajanja uspešna, pa naj bi odstop ponudil že danes na seji.

Zahtevajo pojasnila
KD Skladi so danes zahtevali pojasnila glede poslovnih povezav Petrola in podjetja SCT. Kot so v družbi razbrali v medijih, znaša izpostavljenost Petrola do SCT približno 15 milijonov evrov in naj bi bila, kot je zagotavljal Petrol pred mesecem dni, zavarovana s prvovrstno hipoteko na nepremičninah, ki zagotavlja poplačilo terjatve v celoti. To naj glede na razkritja v medijih, ki jih družba ni zanikala, ne bi držalo.

O Petrolovem skorajšnjem prevzemu terjatev odvetniške pisarne Mira Senice, ki jih je ta imela do SCT, si lahko preberete tukaj.
Pojasnila ali ukrepanje
Hipoteka naj bi se namreč nanašala na nepremičnine, katerih vrednotenje v trenutnih gospodarskih okoliščinah tudi po mnenju ocen strokovnjakov ne dosega vrednosti izkazanih terjatev. Od nadzornega sveta Petrola, ki mu predseduje Tomaž Kuntarič, zato zahtevajo pojasnila glede poslovnih povezav Petrola in podjetja SCT, ki je konec minulega leta vložil predlog za prisilno poravnavo.

V KD Skladih, ki upravljajo več investicijskih skladov, ki so lastniki Petrola – skladi Galileo, ID, Rastko in Balkan imajo v Petrolu skupaj 2,59-odstotni lastniški delež –, poudarjajo, da imajo likvidnostne težave slovenskega gradbenega sektorja pomemben vpliv na poslovanje Petrola, ki je eden glavnih dobaviteljev pogonskih goriv in tudi drugega blaga.

KD Skladi zato pozivajo nadzorni svet in revizijsko komisijo nadzornega sveta, da obravnavata vprašanje kakovosti terjatev do kupcev Petrola ter vprašanje vzdržnosti ocene vrednosti premoženja, ki so predmet zavarovanja terjatev. Hkrati nadzornike pozivajo, da z upravo pripravijo razkritje celotne vrednosti terjatev do kupcev Petrola, ki zamujajo več kot 60 dni, ter razkritje deleža nezavarovanih terjatev.

Nadzornike tudi pozivajo, da od uprave Petrola pridobijo pojasnilo, zakaj takšna odstopanja od osnovnega poslovanja. Če uprava potrebnih pojasnil in odgovorov ne more zagotoviti, potem v KD Skladih pričakujejo, "da bo nadzorni svet ukrepal v okviru svojih pooblastil ter zaščitil premoženje in integriteto družbe".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.