Slovenija
33 ogledov

Se tajkunom tresejo hlače? "Upam, da ja."

(Foto: Barbara Miklavec) Žurnal24 main
Nezakonito pridobljenega premoženja ne bo dokazovala država, temveč bo moral osumljeni dokazati, da premoženja ni pridobil nezakonito.

Poslanske skupine SD, LDS, Zares, DeSUS in nepovezani poslanci so predstavili nov predlog zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, ki ga bo državni zbor obravnaval prihodnji teden. Zakon je po mnenju predlagateljev ključen korak v boju zoper organiziran kriminal.

V parlamentarno proceduro je bil podoben predlog zakona vložen že konec minulega leta, vendar so ga poslanci umaknili iz procedure in ga na novo uskladili, zlasti z ministrstvom za pravosodje.

Ob sumu nezakonito pridobljenega premoženja, ki lahko izhaja iz davčnih podatkov, predvideva kazenski postopek, morebitno začasno zaplembo ali zamrznitev premoženja, finančno preiskavo ali tudi odvzem premoženja. Finančna preiskava, ki jo odredi tožilec, se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja, ki presega 50 tisoč evrov in lahko poteka za pet let nazaj.

Franco Juri iz Zaresa zagotavlja, da so v zakon vgrajene varovalke, ki bi preprečevale možnost zlorab, in da zakon ne posega v ustavne pravice državljanov. Na novinarsko vprašanje, ali se "morajo sedaj tajkunom tresti hlače", Juri odgovarja: "Upam, da ja."

Obrnjeno dokazno breme

Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je izpostavil določitev obrnjenega dokaznega bremena. Suma nezakonito pridobljenega premoženja torej ne dokazuje država, temveč mora osumljeni dokazati, da premoženja ni pridobil nezakonito. V nasprotnem primeru država njegovo nezakonito pridobljeno premoženje po končani finančni preiskavi zaseže in vrne v proračun, je dejal.

Komentarjev 2
  • privat 21:05 06.julij 2011.

    tajkuni napišejo zakone...zakaj pa bi se bali lastnih idej??

  • lovra 18:03 06.julij 2011.

    Ste se le prebudili,žal prepozno