Slovenija
12 ogledov

Še tri ovadbe za Hildo

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Vegrad. Novi sumi poneverb, goljufij, davčnih utaj in ponarejanja.

Celjski kriminalisti so podali tri nove kazenske ovadbe, ki se nanašajo na sume odmevnih nepravilnosti v velenjskem Vegradu. Zaradi poneverb in neupravičene uporabe tujega premoženja so ovadili dve odgovorni osebi.

Po neuradnih informacijah gre za direktorico Hildo Tovšak in nekdanjo vodjo kadrovske službe Branko Gabrijel. Obe sta, kot smo že večkrat poročali tudi v Žurnalu, osumljeni, da sta od začetka leta 2009 do sredine prejšnjega leta nezakonito zadrževali denar, ki so ga delavci zbrali na posebnem računu za vzajemno pomoč, denar od sindikalne članarine in vzajemne pomoči.

“Veseli me, da naši organi pregona intenzivno preiskujejo kazniva dejanja, še vedno pa je vprašanje, če bo na koncu nekdo za vse to tudi zares odgovarjal,” nove ovadbe komentira sindikalist Srečko Čater.

Sindikat ob 220 tisočakov
Neupravičeno sta razpolagali s 420 tisoč evri, in čeprav sta del denarja vrnili, sta delavce in sindikat oškodovali za dobrih 220 tisoč evrov. Tovšakova je osumljena tudi poslovne goljufije, ker je z različnimi izvajalci od leta 2007 do 2009 sklepala pogodbe za izvedbo gradbenih del, ki pa jih Vegrad ni nikoli plačal.

S tem je sopogodbenike spravljala v zmoto, materialna škoda pa znaša dobrega pol milijona evrov. “Isto osebo so kriminalisti ovadili tudi zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja listin, saj je v začetku prejšnjega leta preslepila davčni organ, ko je v imenu povezane gospodarske družbe z območja Maribora Dursu posredovala ponarejeno izjavo in prikazala, kot da gre za pobot terjatev preveč obračunanega davka na dodano vrednost v korist družbe iz poslovnega sistema Vegrad, s čimer je bil pristojen davčni organ oškodovan za nekaj manj kot sto tisoč evrov,” pojasnjuje Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.