Slovenija
3926 ogledov

Se Urošu Urbaniji trese stolček?

Uroš Urbanija Ukom
Delovno sodišče vrača Natalijo Gorščak na čelo TV Slovenija.

Delovno in socialno sodišče je ugodilo pritožbi nekdanje direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak zoper odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha, ki jo je lani poleti razrešil s tega položaja. 

Natalija Gorščak, direktorica TVS | Avtor: RTVS Natalija Gorščak, direktorica TVS RTVS
Grah Whatmough je junija na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pojasnil, da je bila Gorščakova 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt TVS za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Očital ji je tudi, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Gre za prvostopenjsko sodbo, saj se lahko vodstvo RTVS nanjo pritoži, do odločitve višjega sodišča pa bo javno televizijo še naprej vodil Uroš Urbanija.

Gorščakova je vztrajala, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožičeve, kar je Grah Whatmough zanikal. Na opozorilo Gorščakove, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, pa je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča.

Nekdanji generalni direktor Igor Kadunc je kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja "deplasirani". Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

 

Komentarjev 4
 • leonardo 16:49 01.september 2022.

  Upam, da se bo tudi sesedel.

 • Avatar luckyss
  luckyss 16:27 01.september 2022.

  Tip bi moral izgubiti prostost in ne le stolček..in še mnogi okrog njega...Upam da ga ne srečam v živo. Ne bi rad šel sedet zaradi idiota..

 • Avatar Leon
  Leon 16:22 01.september 2022.

  RTVS Jebernikova in Kurbanija ?