Slovenija
22 ogledov

Še v službi, pa na zavod

Aktivno iskanje zaposlitve je nujno že v času izgubljanja dela, saj se lahko tak Žurnal24 main
Novost. V evidenco zavoda za zaposlovanje se prijavljajo, čeprav še imajo delo ali pa so študenti.

Letos do 27. januarja se je na zavod za zaposlovanje prijavilo tudi 194 ljudi, ki niso brezposelni. Gre za (samo)zaposlene, upokojence, kmete ali dijake in študente, ki iščejo zaposlitev. V drugem primeru pa gre za zaposlene, ki so v fazi izgubljanja zaposlitve in jim je začel teči odpovedni rok, oziroma zaposlene za določen čas, ki se jim bo pogodba iztekla v roku treh mesecev.

Na zavod so se lahko začeli prijavljati 1. januarja, ko je začel veljati novi zakon o urejanju trga dela.

Kaj zavod ponuja?

Zavod te ljudi vodi v posebni evidenci iskalcev zaposlitve in ne v isti kot brezposelne. Posreduje jim informacije o trgu dela in jim svetuje pri iskanju zaposlitve. Tisti, ki bodo vsak čas ostali brez zaposlitve, so upravičeni še do osebnega svetovalca, s katerim izdelajo zaposlitveni načrt, imajo pa tudi pravico do vključevanja v programe aktivne politike zaposlovanja (nekatera izobraževanja in usposabljanja) ter pravico do kandidiranja za subvencije.

Kako se prijaviti?
Postopek prijave je enak kot za brezposelne; možno se je prijaviti prek spletne strani zavoda ali osebno na uradu za delo. Iskalci zaposlitve, katerih zaposlitev je ogrožena, pa morajo predložiti še odpoved pogodbe o zaposlitvi oziroma pisno obvestilo delodajalca o nameravani odpovedi ali pogodbo o zaposlitvi za določen čas.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.