Slovenija
17 ogledov

Še več dela za zastopnike?

"Čakalne dobe se bodo podaljšale, kar lahko vodi v hitrejše in posledično površn Žurnal24 main
Ambulanta ali dve na teden manj. Večji pritisk na urgenco. Kritično šele oktobra.

“Z umikom soglasja za nadurno delo zdravnikov se bodo čakalne dobe, ki so ponekod že zdaj dolge, brez dvoma še podaljšale. Lahko si predstavljate, kako kakovostni so lahko pregledi, ko zdravniki delajo v naglici in zato lahko tudi bolj površno. Tu trčimo ob pacientovo pravico do primerne, kakovostne in varne oskrbe,” ocenjuje Marjan Petrič, zastopnik pacientovih pravic v Novi Gorici. Lani in letos je sprejel več kot 700 pacientov, kar je največ od vseh zastopnikov v Sloveniji.

Pacientove pravice
Kršitve. Marjan Petrič opaža, da je največ kršitev povezanih z neustreznim odnosom zdravstvenega osebja do pacienta, neustreznim informiranjem pacienta glede diagnoze, neomogočanja vpogleda v dokumentacijo, zaračunavanjem storitev pri koncesionarjih, nestrokovno oskrbo in odklonitvijo nujne zdravniške pomoči.

Dežurstva – rak rana
Petrič meni, da pri umiku soglasij za nadurno delo ne gre za izsiljevanje zdravnikov, poudarja pa, da je dežurstvo rak rana, ki bi se morala ozdraviti z racionalnejšo organizacijo, da bi bili zaščiteni pacienti in da bi prihranili. “Če ne bosta obe strani našli rešitve, bomo zastopniki zagotovo imeli še več dela.”

V ZD Koper še brez motenj
Preverili smo, kaj paciente po 1. septembru, če ministrstvo in zdravniški sindikat ne bosta dosegla ustreznega dogovora, čaka v nekaterih primorskih zdravstvenih domovih (ZD).

Matevž Ravnikar, vršilec dolžnosti (v. d.) direktorja ZD Koper, kjer je soglasje umaknilo vseh 21 zdravnikov, ki dežurajo, pravi: “Do 5. oktobra oskrba ne bo prav nič motena, po tem datumu pa bi se zadeve lahko porušile, ker bodo vsi zdravniki presegli kvote nadur.” Tudi v piranskem ZD, kot zagotavlja direktor Matjaž Kranjc, za paciente za zdaj še ne bo bistvenih sprememb.

Svetujejo naročanje
Zato pa spremembe pri rednem ambulantnem delu pričakujejo v izolskem ZD. “Ena ali dve ambulanti tedensko bosta odpadli, bomo pa razporede naredili tako, da bi bilo motenj čim manj. Pacientom svetujem, naj uporabljajo možnost naročanja,” odgovarja v. d. direktorice Gordana Živčec Kalan, ki pričakuje večjo gnečo na nujni medicinski pomoči. “Res je, da bo zmanjšana dostopnost, kakovost dela pa zaradi tega ne sme niti malo trpeti,” poudarja Živčec Kalanova.

Podobno bodo nekatere ambulante en dan zaprte v postojnskem in novogoriškem ZD. Njegov direktor Marjan Pintar pravi, da imajo težave že brez umika soglasij. “Pomanjkanje zdravnikov je največja težava, ki ovira razvoj na primarni ravni. Pri nas je veliko zdravnikov že izpolnilo pogoje za upokojitev, a ne odidejo, ker vedo, da jih ne moremo nadomestiti.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.