Slovenija
16 ogledov

Še več gorenjskih krav jedlo nevarno pičo

Slovenija 18.09.12, krava, kmetija, turisticna kmetija, farma, pasa, foto: shutt Shutterstock
Še s štirih gorenjskih mlekarn mora mleko zaradi suma prisotnosti aflatoksina v kanalizacijo.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je še štirim gorenjskim kmetijam prepovedala oddajo mleka, saj so v njem ugotovili prisotnost aflatoksina. Prepoved še vedno velja tudi za kmetijo iz Komende, medtem ko lahko kmetija iz okolice Kranja, ki je imela prepoved, mleko ponovno oddaja v javno potrošnjo, so sporočili iz uprave.

Uprava za za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je namreč v sredo zaradi prisotnosti aflatoksina odredila umik in odpoklic mleka iz mlekomatov v Ljubljani, Kamniku in Mostah pri Komendi, v četrtek pa je bila obveščena o najdbi aflatoksina v mleku iz kmetije na Gorenjskem.

Na kmetijah iz Gorenjske zato danes poteka vzorčenje krme.

Verjamejo, da pijemo varno mleko

Kot piše na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, rezultati preiskav vzorcev krme v Sloveniji kažejo, da so število kontaminiranih vzorcev z aflatoksini in njihova koncentracija v slovenski krmi razmeroma majhni.

V zadnjih petih letih v uradnih vzorcih krme, odvzetih v okviru rednega programa vzorčenja, preseženih maksimalno dovoljenih vsebnosti aflatoksinov niso zaznali. Posamezni pozitivni primeri pa so bili ugotovljeni v okviru posebnega nadzora.

Aflatoksini so toksični za perutnino, prašiče, prežvekovalce, konje, postrvi in laboratorijske živali. Med aflatoksini je toksin B1 najbolj toksičen in najbolj razširjen v krmi za živali in v hrani za ljudi. Prva klinična znamenja pri spontanih zastrupitvah so izguba apetita in slabo počutje živali.

Aflatoksin B1, ki ga živali zaužijejo s kontaminirano krmo, se v jetrih pretvori v aflatoksin M1, ta pa se prek mlečnih žlez izloča v mleko. Aflatoksin M1 ima pri ljudeh hepatotoksičen, genotoksilen in kancerogen učinek, še piše na spletni strani uprave.

Komentarjev 1
  • Oxxo 09:18 01.februar 2014.

    In potem mi naj Židan (populistično) še naprej nabija EKO, DOMAČE... Kamo bom šel po mleko? Mimo mlekomata v trgovino!