Slovenija
24 ogledov

Še več krčenja socialnih transferjev

null Žurnal24 main
Nad inflacijo s spremembami trošarinske politike in komunalnih storitev.

Vlada je danes obravnavala proračuna za leti 2011 in 2012. Po besedah premierja Boruta Pahorja bosta imela proračuna več manevrskega prostora za nove investicije, krčila se bo javna poraba na področju plač, socialnih transferjev in pokojnin. Pahor pri zadnji točki ne pričakuje splošnega navdušenja, pač pa vsaj večinsko razumevanje.

Poraba proračuna za 2011 bo tako omejena na 10,030 milijarde evrov, za 2012 pa na 10,178 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj naj bi se prihodnje leto zmanjšal na štiri odstotke BDP.

Višja inflacija kot drugje v evroobmočju

Po napovedih Urada za makroekonomske analize naj bi bila gospodarska rast počasna, a vzdržna, inflacija pa naj bi bila nekoliko višja kot drugod v Evropi. Glavna razloga za to sta trošarinska politika in dvig cen komunalnih storitev. Pahor je tako napovedal prevetritev trošarinske politike, predvsem pri gorivih, in ukrepe za omejitev podražitve komunalnih storitev. Konkretnih ukrepov pa ni napovedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.